Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (foto) Casa de lux, plantațiile…

(foto) Casa de lux, plantațiile de vie și mașinile procurorului Vitalie Galeru

Familia procurorului anticorupție Vitalie Galeru, cel care a gestionat în ultimii ani mai multe dosare de rezonanță, printre care cel al coruperii deputaților și dosarul pe numele fostului prim-viceprocuror Andrei Pântea, el fiiind cel l-a reținut în octombrie 2015 pe fostul premier Vlad Filat, deține o avere impresionantă. Într-o investigație crimemoldova.com se arată că omul legii deţine în proprietate mai multe imobile, terenuri pentru construcție şi loturi agricole, o plantaţie cu viţă de vie, iar în timpul apropiat urmează să treacă în casă nouă, lucrările de construcţie fiind pe ultima sută de metri. 

Investigația jurnaliștilor de la Crime Moldova arată că procurorul construiește la o periferie a capitalei un imobil cu două nivele și mansardă, care ar avea, potrivit datelor cadastrale, 90 de m.p. Aceleaşi date arată că Ludmila Galeru, soţia lui Vitalie Galeru, în februarie 2013, a primit în donaţie atât terenul, cât şi construcţia nefinisată, de la o familie din Basarabeasca, raionul lor de baştină. Totodată, imobilul înregistrat pe numele soţiei procurorului de la Anticorupţie este grevat într-un contract de ipotecă de 54 de mii de lei, beneficiarul fiind un locuitor din Chişinău.

Potrivit sursei, familia Galeru deţine o plantaţie de cel puţin 4 hectare de viţă de vie în extravilanul satului Hârtop, raionul Cimişlia, la o distanţă de cca 50 de kilometri de la Chişinău.  Plantaţia este gestionată de Gospodăria Ţărănească „Galeru Ludmila”, care este înregistrată pe numele soţiei procurorului de la Anticorupţie. În 2013, GŢ „Galeru Ludmila” a beneficiat de subvenţii de stat nerambursabile pentru procurarea materialului săditor şi a materialelor pentru întreţinere.

Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pentru anul 2015, familia Galeru mai deţine în proprietate încă 2 terenuri pentru construcţii, cu suprafaţa de 6 ari şi respectiv 11 ari, dobândite în 2005 şi 2008.

În 2009, familia Galeru a procurat un apartament de 39 metri pătraţi pe strada Lomonosov din centrul Chişinăului, pe care l-a vândut toamna trecută unui locuitor din Basarabeasca. Şi acest imobil a fost înregistrat pe numele Ludmilei Galeru.

În perioada anilor 2012-2015, familia Galeru a intrat în posesia a 3 automobile, un Dacia Logan, fabricat în 2008, Toyota Prado, fabricat în 2007, şi Nissan Qashqai, produs în 2015. Potrivit procurorului, Toyota Prado a fost luat printr-un contract de comodat, iar Dacia şi Nissanul au fost procurate în leasing. Preţul unui automobil nou Dacia Logan porneşte de la 6 mii de euro, preţul automobilului Toyota Prado porneşte de la 30 de mii de euro, iar prețul un Nissan Qashqai nou începe de la 16 500 de euro.

Surprins în timp ce verifica cum decurg lucrările de finisare a casei sale, procurorul Vitalei Galeru le-a spus jurnaliștilor că, atâtimobilul, câr și terenul, sunt indicate în declarația de avere a soției.

Vitalie Galeru a fost angajat în Procuratură la 26 aprilie 2011, în calitate de procuror în Procuratura municipiului Chişinău, iar din 21 octombrie 2013 este procuror în Procuratura Anticorupţie.  Potrivit Crime Moldova, nașul de cununie al Ludmilei și Vitalie Galeru este omul de afaceri  Victor Garaba, fratele procurorului Iurie Garaba, vice-procuror general. Aceștia ar fi originari din același sat, Sadaclia, Basarabeasca.

Foto antet: crimemoldova.com