Percheziții la o fabrică de tutun. Cinci persoane au fost reținute într-un dosar de abuz de serviciu

Cinci persoane au fost reținute de procurorii și ofițerii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu la o fabrică de produse din tutun din țară. Potrivit informațiilor preliminare, administratorii și gestionarii companiei ar fi comercializat articole din tutun de diferite mărci la un preț mai mic decât cel stabilit de lege.

Astfel, prețul de vânzare era cu până la 5 lei sub limita admisă, la țigaretele fără filtru și de 9 lei, la cele cu filtru. Procurorii au mai stabilit că, țigările vândute aveau marcaj de producere ce data cu lunile iulie-decembrie 2016, adică până la intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, factorii de decizie ar fi folosit intenționat situația de serviciu, bunurile organizației în interes material și ar fi fraudat bugetul de stat, prin includerea în documentele contabile, fiscale şi financiare a unor date denaturate privind veniturile şi cheltuielile, tăinuirea unor obiecte impozabile, precum şi spălarea banilor proveniţi din aceste acţiuni ilicite.

Șaptesprezece percheziţii au fost efectuate la domiciliile suspecților, automobilele acestora, secțiile de producere, la tipografiile unde se tipăresc ambalaje pentru articole din tutun, precum şi la unităţile de comerţ.

Cele cinci persoane reținute pe un termen de 72 de ore sunt: fondatorul și administratorul fabricii de țigări,  gestionarul din umbră al acesteia, doi angajați și fondatorul şi administrator SRL-ului cu care se făcea comerț la prețuri diminuate.

Astăzi, în privința acestora, urmează a fi decisă înaintarea învinuirii și aplicarea măsurii preventive.

La moment, investigaţiile continuă.

O cauză penală a fost pornită pe acest caz. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă închisoare de la 2 la 6 ani sau amendă în mărime de până la 2350 unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Urmărirea penală este exercitată de către Procuratua Anticorupție.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.