Percheziții la o fabrică de țigări din Republica Moldova: A fost reținut un lider democrat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cinci persoane printre care fondatorul, administratorul şi persoana care gestionează din umbră fabrica de ţigări din Căuşeni, au fost reţinute ieri, în urma unei operaţiuni a Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Anticorupţie, anunţă Deschide.md.

Astfel au fost efectuate 17 percheziţii la domiciliile suspecţilor, automobilele acestora, la secţiile de producere a SRL „Imperial Unit”, la tipografii care tipăresc ambalaje pentru articole din tutun, precum şi la unităţile de comerţ care comercializează ilegal articolele din tutun.

Potrivit sursei citate, printre cei reţinuţi se numără Petru Gogu, consilier democrat la Căuşeni (cel care ar fi gestionat din umbră fabrica de ţigări), Marin Gogu (fondator şi administrator al fabricii „Imperial Unit” şi Veaceslav Busuioc (fondatul unui companii care se face comerţ cu amănuntul în standuri şi pieţe).

Procurorii au stabilit ca începând cu 1 ianuarie 2017 şi până în prezent, producătorul vindea ţigări de marca „Armeiskie” şi „Naşa prima” ­ fără filtru şi ţigări de marca „Burn” ­ cu filtru, la preţ mai mic decât cel permis de lege.

Astfel, preţul ţigărilor fără filtru, vândute de „Imperial Unit” SRL, era de 5 lei, iar al celor cu filtru ­ 11 lei. Asta chiar dacă legea bugetului de stat pentru anul 2017 spune că preţul minim de vânzare a ţigaretelor cu amănuntul este de 7 lei pentru cele fără filtru și de 16 lei ­ pentru cele cu filtru.

Totodată, s-­a stabilit că toate ţigările vândute în prezent de „Imperial Unit” SRL au marcaj de producere din lunile iulieoctombrie 2016, compania încercând astfel să demonstreze că loturile puse în vânzare au fost fabricate până la intrarea în vigoare a noii legi.

Mai mult, unele ţigări au data de fabricare octombrie 2016, iar accizul este din decembrie 2016 – lucru imposibil deoarece la momentul fabricării şi ambălării ţigărilor se aplică timbrele de acciz existente în stoc. Prin urmare, procurorii au bănuiala că producătorul de ţigări foloseşte timbre false sau contrafăcute.

Conform site-lui oficial al primăriei Căuşeni, Petru Gogu este consilier raional şi consilier orăşenesc pe listele PDM, dar şi ex-preşedinte al organizaţiei teritoriale din Căuşeni. Tot el este conducător al unei companii în domeniul construcțiilor imobiliare – SRL GMP-Imobil.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...