Timpul Liber

Motivul pentru care nu trebuie să ne fie frică de MOARTE, dezvăluit de cercetători

Cum au ajuns cercetătorii la concluzia că moartea este plăcută?
Ei bine, acesta este prima întrebare pe care și-o pune orice individ află concluziile profesorului Kurt Gray. Răspunsul se află chiar în acțiunile studiului efectuat de către cercetători: aceștia au analizat mesajele publicate pe bloguri și pe Internet în general, de către pacienții aflați în stadii terminale ale unor boli precum cancerul sau scleroza. Al doilea eșantion de „subiecți” ai acestui studiu au fost oamenii condamnați cu pedeapsa capitală și ultimele lor cuvinte înainte de moarte.

Toate aceste date au fost comparate cu mesajele unor oameni ce au fost rugați să-și imagineze că se află în stadiul terminal al unei boli incurabile. Aceștia, asumându-și rolul unei persoane pe punctul de a muri, au scris ce simt și cum își imaginează că se va întâmpla trecerea lor în neființă.

Comparând gândurile oamenilor care chiar se aflau pe punctul de a muri cu cele ale subiecților ce-au fost rugați doar să-și imagineze acest lucru, cercetătorii au conchis clar: moartea este neplăcută mai mult în imaginația noastră. Mai îngroziți decât pacienții și deținuții au fost cei din grupul al treilea, care nu urmau să moară, dar și-au imaginat că se află în această postură.

Ce simți când mori?
Practic, cercetătorii au descoperit că omul, atunci când știe că va muri curând, este ajutat de creier să accepte acest lucru cât mai ușor, iar gândirea lui se adaptează imediat acestei situații, astfel încât nu se instaurează acea panică pe care cu toții credem că o vom avea în situația în care am afla că vom muri:

”Oamenii sunt incredibil de adaptabili — atât fizic, cât și emoțional — și noi ne vedem de viețile noastre zilnice indiferent dacă suntem pe moarte sau nu”.
Profesorul Gray a mai adăugat și că „În imaginația noastră, moartea presupune ideea de singurătate și o lipsă de înțeles, dar mesajele finale publicate pe bloguri de pacienții terminali și ultimele cuvinte rostite de deținuții condamnați la moarte sunt pline de iubire, înțelesuri și conexiuni sociale”.

O altă concluzie a autorilor studiilor spune că inclusiv sistemul medical, axat pe vindecarea și evitarea morții, induce în psihicul colectiv ideea că moartea este groaznică, instalând această panică comună a tuturor oamenilor: „În prezent, sistemul medical este orientat spre evitarea morții — o evitare care este adeseori motivată de părerea că moartea este îngrozitoare și tragică”.

Ei bine, deși moartea este, într-adevăr un final pe care nimeni nu și-l dorește în mod conștient, se pare că atunci când momentul vine, creierul nostru este capabil să accepte acest lucru ca pe un firesc al existenței noastre, iar starea noastră interioară va fi una cât se poate de bună în condițiile date.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *