Achiziții de lux la BEM și Banca Socială şi darul de milioane al lui Ilan Șor pentru FC Milsami, în preajma acordării garanțiilor de stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La două săptămâni după ce Guvernul Leancă a adoptat, pe 13 noiembrie 2014, hotărârea secretă de acordare a garanțiilor de stat Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, Consiliul de administrare al BEM, condus de Ilan Șor, a hotărât să procure un automobil de lux, Mercedes, la prețul de 120.500 de euro. Peste doar două zile de la această decizie, Banca Națională a numit administrare specială la BEM.

Cu câteva luni mai devreme, Banca Socială, controlată tot de Ilan Șor, a semnat un contract de leasing pentru procurarea mai multor automobile, printre care și un autobuz de peste trei milioane de lei, pe care Șor l-a dăruit imediat, din numele său, clubului de fotbal Milsami Orhei, la zece ani de aniversare a echipei, conform unei anchete a portalului anticorupţie.md.

În perioada octombrie 2013 – iunie 2014, Banca Socială a procurat de la compania BS-Leasing Grup cinci automobile, în valoare de 4,3 milioane de lei. Cel mai scump mijloc de transport cumpărat era un autobuz Neoplan Cityliner N1216 HD, anul fabricării 2010, cu numărul de înmatriculare K KL 144, în valoare de 3,2 milioane de lei. Contractele de leasing au fost semnate pentru un termen de 36 de luni, timp în care banca urma să achite întreaga valoare a mașinilor.

Potrivit documentelor, autobuzul a fost procurat pe 23 iunie 2014. Câteva zile mai târziu, prezent la evenimentul de aniversare a zece ani de la fondarea Clubului de fotbal Milsami-Orhei, patronul acestuia, Ilan Șor a înmânat echipei cheile de la autoturismul de lux. Presa a scris la acel moment, că autobuzul a fost dăruit din numele businessmanului.

În martie 2016, BS-Leasing Grup s-a adresat cu o cerere de chemare în judecată împotriva Băncii Sociale invocând că aceasta nu și-a onorat obligațiile de leasing și a cerut revendicarea din posesie şi transmiterea autoturismelor procurate de instituția financiară: un Chevrolet Niva, anul fabricării 2013, la preţul 190.080 lei; o Skoda Superb, anul fabricării 2014, preţul 469.712 lei; un Opel Corsa, anul fabricării 2012, preţul 208.450 lei; un Chevrolet Aveo, anul fabricării 2014, preţul 189.500 lei și autobuzul Neoplan Cityliner N1216 HD, anul fabricării 2010, preţul 3.258.755,85 lei.

Prin hotărârea Judecătorii Râşcani mun. Chişinău din 10 mai 2016, acţiunea înaintată de BS-Leasing Grup a fost admisă integral. Decizia primei instanțe a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, cu o singură precizare – autobuzul dăruit de Șor echipei de fotbal a fost scos din lista automobilelor care urmau să fie restituite de bancă firmei BS-Leasing Grup. Decizia instanței pare să fi fost acceptată de firma de leasing.

Mai multe detalii citiţi pe Anticorupţie.md.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...