Începe construirea scenei Cinematografului de la Buiucani! Iată cum poți contribui

13322137_619947071506242_7758733694361847503_n-960×540
Foto: Facebook/Cinematograful Buiucani

Nicolai Kirnev, tânărul activist care a inițiat restaurarea cinematografului de vară de la Buiucani, a primit în sfârșit autorizația ce îi permite să dea startul lucrărilor. Mâine, 10 iunie, voluntarii încep construirea scenei. Ei lansează un apel către oricine are timp și vrea să ofere o mână de ajutor – să o facă.

Scopul activității de mâine este construirea unei scene cu mărimea de 7/10 metri, acoperirea rândurilor de beton cu scânduri, instalarea unei carcase de metal la marginea scenei pentru viitorul ecran. La fel, va fi instalată și stația de biciclete.

Opt persoane au confirmat deja că vor veni mâine să ajute la aceste lucrări, însă așa cum a menționat inițiatorul Nicolai Kirnev, orice ajutor este binevenit, „mai ales că mâine va fi o zi cu soare”, spune tânărul.

„Gata! Putem repara oficial teatrul și proiecta filme absolut gratis pentru întreaga Capitală”, a menționat Nicolai într-o postare recentă pe rețelele de socializare. Tânărul mai spune că deși acest proces a durat mai mult decât ar fi trebuit, și anume doi ani de căutare a resurselor, alți doi ani de „cabinete vizitate”, sute de apeluri, dintre care majoritatea nepreluate, sute de euro cheltuite pentru documentare, sute de fraze de „Reveniți mâine, poimâine sau săptămâna viitoare”, zeci de semnături și nopți nedormite și timp… „Cât timp am așteptat noi”, mai spune activistul. Deși a depus actele necesare în luna februarie a anului 2016, iar conform legii trebuia să aștepte doar două luni, la momentul actual se împlinesc 15 luni de când așteaptă eliberarea autorizației pentru începerea lucrărilor. „Primăria, Pretura Buiucani, Spații Verzi – știu deja fiecare colț al acestor instituții și aproape fiecare angajat”, povestește tânărul.

Ideea de restaurare a acestui cinematograf i-a apărut lui Nicolai în 2011. În 2013 trimitea o scrisoare către Primăria Municipală, dar a fost redirecționat la Pretura Buiucani. Atunci reprezentanții Preturii au răspuns că nu au surse financiare, iar bugetul pentru 2013 fusese deja aprobat. După câteva încercări similare, tânărul s-a oprit din a mai face ceva până în 2015. Participând la un concurs de granturi, Nicolae a câștigat 7.000 de euro de la Fundația Cultural Europeană pentru restaurarea acestui cinematograf. Încă de la început autoritățile i-au pus piedici în realizarea scopului său. Cu toate acestea, Nicolai a continuat să lupte pentru ideea lui, iar în vara anului 2016, după o curățenie generală a suprafeței cinematografului, a început să proiecteze primele filme.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente