Aparatele medicale importate în țară vor fi evaluate și înregistrate

Agenții economici vor putea aduce în țară doar echipamente medicale calitative și sigure.  În același timp, toate aparatele de diagnostic și tratament vor fi verificate periodic. Ca urmare, vor fi evitate erorile medicale și incidentele în procesul de investigare a pacienților și de efectuare a procedurilor medicale.

Măsurile sunt prevăzute în Legea cu privire la dispozitivele medicale adoptată, astăzi, în Parlament.

Legea a fost elaborată de Ministerul Sănătății și reprezintă o premieră pentru țara noastră.  Datorită reglementărilor adoptate, în Republica Moldova nu vor putea fi importate sau folosite echipamente medicale de proastă calitate sau care pun în pericol sănătatea pacienților.

Legea stabilește procedura de evaluare și înregistrare a aparatelor medicale importate în țară. De asemenea, actul prevede recunoașterea imediată a calității echipamentelor certificate  de Comunitatea Europeană. În același timp, pentru aparatele produse în alte state, a fost simplificată procedura de înregistrare.

Legea mai stabilește controlul periodic al echipamentelor și dispozitivelor medicale utilizate.

Paralel cu verificările efectuate, procesul de gestionare a aparatelor va fi monitorizat prin intermediul Sistemului informațional de management al dispozitivelor medicale. Aceasta este o bază de date implementată  în cadrul instituțiilor medicale publice, Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Sistemul va asigura respectarea regulilor cu privire la utilizarea corectă a echipamentelor.

Elaborarea și aprobarea Legii cu privire la dispozitivele medicale este o măsură prevăzută în planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.