Tinerii medici care vor accepta să lucreze în sate vor primi 45 de mii de lei într-o singură tranșă

Medicii și farmaciștii, repartizați în spitalele din sate, vor primi o indemnizație în sumă de 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare decât în prezent. Aceasta după ce astăzi Parlamentul a votat majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialiști repartizați în instituțiile medicale publice din sate. Mai mult, deputații au susținut acordarea alocației într-o tranșă unică.

În același timp, asistenții medicali, moașele, asistenții igieniști-epidemiologi, felcerii vor ridica o alocație de 36 de mii de lei, mai mare cu 12 mii de lei. Până în prezent, tinerii specialiști primeau indemnizația în tranșe, în decurs de trei ani.

Ministerul Sănătății va repartiza în acest an în instituțiile medicale publice din zonele rurale aproximativ 400 de medici, peste 700 de asistente medicale, 65 de felceri, 21 de asistenți igieniști-epidemiologi și 19 moașe. Pentru instruirea unui medic statul cheltuiește între 250 de mii de lei și 400 de mii de lei, în funcție de specialitate.

Majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști și achitarea sumei într-o tranșă unică reprezintă o parte dintre măsurile întreprinse de Ministerul Sănătății în scopul asigurării  instituțiilor medicale publice cu personal medical.

Amintim că în vara anului 2016 Guvernul a aprobat Regulamentul privind salarizarea angajaţilor din sistemul de sănătate, care presupune remunerarea lucrătorilor medicali în baza unui nou mecanism.

Deja din luna iulie, anul trecut, toți angajații din instituţiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală, primesc salarii cu circa 20 la sută mai mari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.