Construcția conductei Ungheni – Chișinău are, începând de astăzi, statut de utilitate de interes național

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legislativul a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi în prima lectură proiectul de lege privind declararea construcţiei gazoductului Ungheni-Chișinău drept utilitate publică de interes național.

Documentul prevede printre altele că Ministerul Economiei va iniția în numele statului procedura de cumpărare a terenurilor care vor fi traversate de gazoduct. Conform primelor estimări efectuate în cadrul Studiului de Fezabilitate, costul de achiziție a terenurilor respective și cheltuielile de despăgubire a proprietarilor de teren afectați de lucrările de construcție a conductei vor fi de circa 600 de mii de euro. Realizarea lucrărilor de proiectare și construcție a gazoductului ,,Ungheni-Chișinău” va fi finanțată din împrumuturile acordate Guvernului din partea BERD și BEI, dintr-un grant acordat de UE, precum și din contribuția Guvernului, transmite IPN.

Porțiunea conductei de gaze și a obiectivelor aferente va avea o lungime de circa 120 de kilometri. Conducta va fi amplasată în intravilanul orașului Chișinău și extravilanul următoarelor localităţi: comunele Tohatin, Stăuceni, Grătiești și satul Ghidighici – municipiul Chișinău, satele Sireți, Roșcani, Negrești, Căpriana, Vorniceni și comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănășești – raionul Strășeni, comuna Tuzara, satele Pitușca, Nișcani, Temeleuți, Peticeni, Vălcineț, Sadova și orașul Călărași – raionul Călărași, satul Milești din raionul Nisporeni, satele Rădenii Vechi, Alexeevca, Pîrlița, Todirești – raionul Ungheni.

Prelungirea conductei pe segmentul Ungheni – Chișinău a fost decisă în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie a Republicii Moldova, precum și pentru a beneficia din plin de posibilitățile gazoductului Iaşi – Ungheni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...