11:14:59 28.03.2024
Stiri

O veste bună și una REA pentru cei peste 10 mii de basarabeni care s-au pomenit peste noapte FĂRĂ CETĂȚENIA României

Știri 09.06.2017 15:00 Vizualizări14414 Autor: Ziarul National
O veste bună și una REA pentru cei peste 10 mii de basarabeni care s-au pomenit peste noapte FĂRĂ CETĂȚENIA României


Modificarea și completarea Legii cetățeniei române este o urgență pentru a rezolva situația celor peste 10 000 de persoane, care au rămas fără cetățenia României la vârsta de 18 ani și nu își pot reînnoi actele de identitate românești, din cauza unei cooperări deficitare între instituții.

Ministerul Justiției din România a venit cu unele soluții la acest subiect, dar care nu rezolvă complet problemele din Legea cetățeniei, este de părere deputatul Uniunii Salvați România (USR), Matei Dobrovie.

Potrivit sursei citate, USR a depuspe 20 aprilie o propunere legislativă pentru a ajuta tinerii din R. Moldova, care au dobândit cetățenia română fiind minori, dar nu au fost incluși în certificatul de cetățenie română al părinților și nu figurează astfel în baza de date a Direcției Generale Pașapoarte.

„Propunerea legislativă a primit deja avizul favorabil al Consiliului Legislativ și s-a cerut dezbaterea ei în procedură de urgență la Senat. Recent, și Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, dar acesta rezolvă doar parțial situația miilor de persoane aflate, în prezent, în imposibilitatea de exercitare a vocației de cetățean român, lăsând soluţionarea la latitudinea Autorității Naționale pentru Cetățenie şi Direcției Generale Pașapoarte”, spune Dobrovie.

Prin proiectul de lege, Ministerul Justiției reglementează doar posibilitatea încheierii unor protocoale de colaborare între autoritățile publice competente în materie, care se aprobă prin ordin al miniștrilor de resort.

„Citind proiectul de lege, există o veste bună și una rea. Vestea bună este că a fost clarificată modalitatea prin care minorii pot deveni, pe viitor, cetățeni români odată cu părinții lor, astfel încât aceste persoane nu ar trebui să se mai confrunte cu un refuz la eliberarea unor noi acte românești. Vestea proastă este că cei afectați, la momentul actual, de comunicarea deficitară dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală de Pașapoarte nu au primit o soluție concretă pentru deblocarea situației ce îi pune în imposibilitatea de exercitare a vocației de cetățeni români”, a subliniat Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

În opinia sa, propunerea făcută de formațiunea din care face parte acoperă toate cazurile, oferind o soluție completă și o procedură cu trei avantaje clare: soluționarea cererii de recunoaștere într-un termen scurt, un număr redus de acte care trebuie să însoțească cererea și actualizarea corespunzătoare a evidențelor Direcției Generale de Pașapoarte.

„USR va urmări acest proiect și va face amendamentele necesare pentru ca această situație nedreaptă să fie soluționată cu adevărat”, a conchis acesta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md