02:15:19 20.04.2024
Stiri

DEMONSTRAT // Oamenii de afaceri din R. Moldova spun la UNISON că accesul la piața UE le-a permis să-și mărească vânzările și să se DEZVOLTE

Economie 09.06.2017 13:30 Vizualizări6587 Autor: Ziarul National
DEMONSTRAT // Oamenii de afaceri din R. Moldova spun la UNISON că accesul la piața UE le-a permis să-și mărească vânzările și să se DEZVOLTE


Unii dintre cei mai de succes oameni de afaceri din R. Moldova nici nu vor să-și imagineze că, într-o bună zi, companiile lor nu ar mai avea acces pe piața Uniunii Europene (UE) și nu ar mai beneficia de comerțul liber cu o piață de 500 de milioane de consumatori.

Experiența businessmanilor moldoveni pe piața UE a fost prezentată astăzi în opt spoturi video, în cadrul unui club de presă organizat de Delegația UE în R. Moldova.

Oamenii de afaceri, inclusiv din stânga Nistrului, au confirmat importanța comerțului liber cu UE pentru companiile moldovenești și pentru crearea de noi locuri de muncă, menite să reducă emigrarea forței de muncă.

Cele opt companii participante provin din sectorul agricol – producerea vinului, nucilor, sucurilor, conservelor de fructe și alcoolului, dar și din sectorul industrial – producție de cabluri, îmbrăcăminte, încălțăminte și contoare inteligente pentru energie electrică.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a menționat în cadrul clubului de presă că lansarea acestei campanii de informare are scopul de arăta prin exemple concrete beneficiile Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) pentru diferite întreprinderi din țara noastră.

„Este cert pentru toată lumea că bunurile produse în R. Moldova devin din ce în ce mai bune pe piața UE. Astfel, aceste produse vor face față concurență produselor importate acum din UE. Cum am mai spus și anterior, UE nu aduce dezvoltarea, dar sprijină această dezvoltare”, a subliniat ambasadorul.

Cei opt antreprenori prezenți la clubul de presă au confirmat beneficiile comerțului liber cu UE asupra vânzărilor și numărului de angajați de la întreprinderile pe care le conduc. De exemplu, compania „Orhei-Vit”, care produce sucuri, fructe și legume conservate, arată că acordul de liber schimb cu UE a adus o creștere în vânzări de până la 25%. Cei de la compania „Zernoff”, care produce alcool, confirmă că exporturile ei către UE au crescut de 10 ori. Reprezentantul firmei de îmbrăcăminte „Ionel” din Chișinău a arătat exporturile către UE le-au permis să-și păstreze angajații care au rămas în R. Moldova. Reprezentanții companiei producătoare de vin „Etcetera” au subliniat că exporturile către UE reprezintă 25% din vânzările lor.

Reprezentanții companiilor au mai evidențiat faptul că nu există niciun motiv de temere privind piața UE, unde produsele de calitate au șanse corecte de a fi comercializate.

În realitate, produsele din R. Moldova sunt apreciate de cele mai prestigioase mărci în Europa: cablurile electrice produse în R. Moldova sunt folosite de cele mai prestigioase mărci auto europene, precum Audi, BMW, Mercedes-Benz, Maserati, Mini și Porsche. Fabricile de îmbrăcăminte din R. Moldova realizează haine pentru mărci de lux precum „Giorgio Armani”. Și, nu în ultimul rând, Grupul ADD, care produce contoare inteligente pentru măsurarea consumului de electricitate, demonstrează prin experiența sa că nu există nicio contradicție între a fi prezent pe piața UE și pe piața rusă.

Experiența companiilor din R. Moldova confirmă statisticile privind exporturile: în 2016 exporturile către UE au reprezentat peste 60% din exporturile țării, iar valoarea acestora a crescut cu 7,7% în 2016. Principalele produse de export ale țării către UE sunt cabluri electrice, îmbrăcăminte și tricotaje, scaune pentru mașină, semințe de floarea-soarelui, grâu, bare de fier, nuci și încălțăminte.

„Odată cu implementarea reformelor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE, exporturile R. Moldova către UE vor continua să crească și mai mult”, a mai adăugat Pirkka Tapiola.

Spoturile video realizate cu reprezentanții companiilor moldovene exportatoare vor fi publicate pe pagina de Facebook a Delegației UE în R. Moldova. De asemenea, aceste spoturi vor rula și la televiziunile din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md