Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații PL cer prezența lui…

Deputații PL cer prezența lui Octavian Calmâc în Parlament

În primele minute ale ședinței de astăzi, 9 iunie, a Parlamentului, Andrian Candu, președintele Legislativului, a anunțat că deputații Partidului Liberal (PL) au cerut chemarea în Parlament a lui Octavian Calmâc, ministrul Economiei, pentru a da explicații referitor la semnarea contractului de procurare a energiei electrice de la o companie din regiunea separatistă, după ce la finalul lunii martie a fost semnat un contract exclusiv cu firma DTEK din Ucraina.

„Cerem prezența ministrului Economiei, ca să ne explice de ce a fost semnat acest contract. Considerăm că aceste contracte sunt doar în favoarea Federației Ruse și doar pentru finanțarea regiunii transnistrene”, a argumentat Alina Zotea, deputată PL. Doar 13 deputați însă din cei 96 prezenți la ședința Parlamentului au votat pentru chemarea ministrului Economiei în Parlament.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, compania statului, Energocom, a anunțat că a semnat un contract pentru furnizarea  energiei electrice și cu o companie din regiunea transnistreană, după ce la finalul lunii martie preciza că a semnat un contract exclusiv cu firma DTEK din Ucraina, controlată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov. Atunci, autoritățile, dar și personaje afiliate guvernării spuneau că decizia Chișinăului ar pune în dificultate regimul separatist de la Tiraspol, care era privat de o sumă importantă de bani din această afacere.

În același timp, Sergiu Tofilat, expert în energetică, susține că decizia luată de compania statului este una foarte defectuasă, pentru că va crește datoria la gaz. „Pentru fiecare kWh de energie procurat de la MoldGRES, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă vom procura 70% din energie de la ei (270 x 70% = 190 mln kWh lunar), datoria la gaz va creşte cu 228 mln de lei lunar. De asemenea, Ministerul Economiei impune consumatorii din Moldova să finanţeze regimul separatist. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean”, a opinat expertul în energetică.