Diferența dintre studiile universitare din SUA și cele din Moldova: Stella Jemna, despre experiența de a fi bursieră Fullbright

18199085_10209835078653748_3989744060935486106_n
Foto: Facebook/Stella Jemna

Stella Jemna se află deja de doi ani în SUA, după ce în 2015 a câștigat bursa Fullbright. Pentru a obține această bursă prestigioasă Stella a avut de susținut două examene, unul la limba engleză și altul la matematică, de asemenea a avut și un interviu la Ambasadă. Despre experiența sa de student în SUA și diferențele sesizate între studiile de acolo și cele de acasă, Stella a povestit într-un interviu pe nexus.md.

Recent a absolvit facultatea de Administrație Publică în SUA la specialitatea Management în finanțe. În ultimul an de studii, tânăra a început să facă practica la ONG-ul „American-Turkish Friendship Council”, iar aceștia i-au oferit posibilitatea să fie manager de proiect.

Pentru ca să reușească să facă lucrurile foarte bine, Stella are un program zilnic foarte bine organizat. Astfel, primul lucru pe care-l face dimineața este să-și verifice e-mailul: „Este un lucru foarte important, pentru că toată comunicarea în SUA se face prin intermediul e-mailului”. După aceasta, Stela citește presa, iar apoi merge la bibliotecă. De obicei, pe săptămână citește câte 400-500 de foi, plus pregătește temele pe acasă, care sunt multe la număr. „Mult timp îl petrec făcând temele. Orele, de obicei începeau la 4:30, seara, și durau până la 10.00.

Photo Credit: Stella Jemna
Photo Credit: Stella Jemna

Despre diferențele dintre studiile din Moldova și cele din SUA, Stella spune că na simțit oboseală, iar asta se întâmplă pentru că totul este foarte bine organizat: „Tu poți să devii productiv și să nu obosești atât de mult. În Moldova eu puteam să obosesc pentru că făceam foarte multe într-o zi, dar nu simțeam rezultatul, pentru că lucrurile nu erau organizate. Chiar aș încuraja toată lumea care are posibilitatea să facă studii peste hotare, s-o facă. Este cu totul altă dimensiune. Ce-i bine cu școala americană? Ei îți dau totul „mură în gură”. Când învățam, puteam să întreb de zeci de ori până mi se răspundea și înțelegeam tot. Sunt ore speciale pe care profesorul ți le dedică pentru explicații. Nu este greu de învățat în SUA, este mai greu să-ți schimbi toate preconcepțiile pe care le ai tu despre SUA.”

Photo Credit: Facebook/Stella Jemna
Photo Credit: Facebook/Stella Jemna

O altă diferență sesizată este atitudinea studenților față de universitatea la care merg și studiile pe care le fac: „În SUA contează mai mult universitatea la care mergi. Acolo nici o universitate nu este finanțată de stat. Studentul, după ce termină universitatea iese cu un minus serios pe cont. Pentru că ei iau credite să facă studiile și de asta, ei sunt foarte conștienți. Ei achită sume enorme pentru studii. Atunci când tu termini patru ani de facultate sau doi ani de masterat cu un minus de 100.000 de dolari pe cont și trebuie să-i achiți în următorii 20 de ani, tu nu poți să spui că astăzi mi-e somn și nu merg la școală. Ceea ce ține de note, dacă-ți faci la timp temele, totul este sub control. Spre exemplu, dacă tu ai de prezentat tema pentru acasă până la ora 17 și tu n-ai reușit să o încarci pe site, atunci nu mai poți face acest lucru. Eu niciodată n-am încercat. Dar știu sigur că e așa. Se lucrează cu termene limită. Dacă le încalci, ești taxat. Ți se scade din notă.”

Citiți interviul integral AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente