A fost aprobată noua Lege cu privire la Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, o nouă Lege cu privire la Guvern. Documentul nu include noua structură a Guvernului, dar îi acordă premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

De asemenea, proiectul delimitează clar funcțiile politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

În plus, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de prim-ministru, prim-vice-priministru, vice-priministru și ministru.

Din start vreau să vă spun că nu este vorba de schimbarea numărului de ministere sau agenţii, aşa cum se încearcă să se vină cu o abordare foarte simplă în societate de către unele forţe politice sau unii critici. Important este că acest proiect de lege ne deschide oportunitatea să fortificăm instituţiile statului, în primul rând ministerele”, a declarat Pavel Filip.

În context, premierul a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

Responsabil de implementarea noii Legi a Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

Reamintim că, în urma reformei publice centrale, Guvernul Republicii Moldova, care include 16 ministere, va rămâne doar cu nouă ministere. De asemenea, va scădea numărul agenţiilor subordonate Executivului, multe din acestea vor fi comasate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.