BAC alternativ: Întrebările de examen care pot fi răspunse dacă ai Erudiție, Logică și Intuiție

cuc1
Foto: CMJI

Echipa #diez crede că pe lângă disciplinele tradiționale, un elev din anul 2017 trebuie să cunoască și alte lucruri ce-i influențează direct viața socială și relațiile cu cei din jur. Din acest motiv, concomitent cu sesiunea de BAC, am decis să publicăm și câteva teste alternative ce vizează subiecte diferite de cele tradiționale.

Subiectul 1: Întrebări cu grad de dificultate scăzut

#1. Acest moldovean este cel mai înalt, având o înălțime de peste 100 mii de țoli. În ce țară se află el în prezent?

Răspuns: În România (cel mai înalt punct din România se numește Moldoveanul)

#2. Legendele chineze sfătuiesc ca înainte de turnarea clopotului să fie adăugat un ingredient în aliajul topit, care asigură un sunet mai plăcut. Același ingredient este menționat într-un mit fundamental daco-românesc. Dar cu ce nume feminin se asociază la noi acest ingredient?

Răspuns: Ana (ingredientul este o domnișoară sau doamnă)

#3. Expresia „Live fast, die young” (Trăiește repede, mori tânăr) a fost enunțată pentru prima dată în filmul „Knock on Any Door” în 1949. Mai târziu, substituind un cuvânt din frază cu altul mai scurt, s-a obținut un motto care a apărut pe tricouri, insigne și postere. Împotriva cărui fenomen a militat această campanie?

Răspuns: Alimentația nesănătoasă/ Fast Food (expresia este Eat fast, die young)

#4. Teiul Doamnei este o stradă situată în sectorul 2 al Bucureștiului, care face legătura între șoseaua Colentina și Bulevardul Lacul Tei. Tot acolo se află numeroasele cămine studențești unde viața abundă cu petreceri și veselie. Legenda urbană spune că anume aici a apărut el. Ce a apărut?

Răspuns: Cântecul „Dragostea din Tei”

#5. Atenție, în întrebare sunt înlocuiri!

Odată și odată fiecare din noi află că „Nimeni nu e veșnic”. Se cunoaște un caz când o profesoară a fost concediată pentru că a spus că „Nimeni nu e veșnic”, fără acordul preliminar al părinților. Ce expresie a fost substituită prin „Nimeni nu e veșnic”?

Răspuns: Moș Crăciun nu există

Subiectul 2: Întrebări cu grad de dificultate mediu

#6. Se crede că dacii ar fi avut o zeitate feminină a pământului. Mircea Eliade a arătat că acest cult al Zeiței a supravețuit după romanizarea Daciei, deși dacii au preluat numele roman al Zeiței. În ce a derivat până în zilele noastre numele zeiței romane Diana Sancta?

Răspuns: Sânziana (figura centrală a folclorului românesc, derivată din San(cta) Diana)

#7. Anume astfel se numea o hotărâre adoptată la o adunare de persoane asuprite sau sărace, mai bine zis plebei, în Roma Antică. Cum?

Răspuns: Plebiscit

#8. El face legătura dintre o mare și un ocean. Ea include astăzi o parte a provinciilor Cuenca, Toledo, Albacete și Ciudad Real, reprezentând o zonă aridă, dar destul de fertilă. În plus, ea a devenit binecunoscută datorită unui visător. Numiți-le pe el și pe ea.

Răspuns: Canalul La Manche, regiunea La Mancha (Visătorul este Don Quijote)

#9. El îi reunește pe: Isac Asimov, Arthur C. Clarke, Woody Allen, James Cameron, George Soros, Hugh Laurie, actorul care îl interpretează pe Gregory House, și mulți alții. Comediantul american George Carlin l-a definit foarte simplu: „O organizație non-profit”. Dacă se știe că în definiția comediantului a fost înlocuită o singură literă, răspundeți ceea ce îi reunește pe cei enumerați!

Răspuns: Ateismul (personalitățile enumerate sunt atee, comedianul a numit ateismul „o organizație non-profet”)

#10. Între anii 110-100 î.e.n., în timpul campaniilor militare din Galia, germanii au întâlnit un trib celtic. De la numele acestui trib a provenit un cuvânt. În anumite regiuni din Balcani prin acest cuvânt sunt desemnați păstorii. Cum sună în română acest cuvânt?

Răspuns: Valah

Subiectul 3: Întrebări cu grad de dificultate crescut

#11. Eugene Ionesco spunea că nu poți să ieși din el decât dacă te închizi în el. El servește ca denumire pentru un articol despre depresie și diabet. Numiți-l prin două cuvinte!

Răspuns: cerc vicios

#12. Un articol relata despre o campanie de caritate inițiată de solistul formației U2. Scopul campaniei era de a mobiliza diverși profesioniști pentru a realiza necesitățile persoanelor nevoiașe.

Răspuns: Pro Bono (titlul poate face referire atât la solistul formației U2, Bono, cât și la maxima latină „pro bono”, adică „pentru binele public” sau „gratuit”)

#13. „Sunt ușor, drăguț, și îmbrăcat în vogă

Și sunt prieten devotat al doamnelor și domnițelor

Și seara și ziua se bucură ele

În fața tuturor să mă mângâie și să mă iubească…

Răsuflarea mea e gingașă și răcoritoare”

Ghiciți ghicitoarea novelistului italia Gianfrancesco Straparolla din cartea „Nopți plăcute”

Răspuns: Evantai

#14. Dimitrie Cantemir scrie în „Descrierea Moldovei” că X poate fi văzut și la Tetrivara în Ungaria, cât și în preajma râului Don. X este menționat și în cea mai veche bîlină rusă „Cântec despre oastea lui Igor” unde se spune că X trece peste câmpii și munți. Nicolae Dabija, în cartea sa „În căutarea identității” spune că sunt de fapt 2 X-uri: de sus și de jos. Ce am înlocuit prin X

Răspuns: Valul lui Traian

#15. Atenție, cuvintele „a asculta” și „baie” sunt înlocuiri”

Atunci când și-a ales numele, formația „The The” probabil că nu s-a gândit că fanii vor dori vreodată s-o „asculte în baie”. Acum câțiva ani ar fi fost imposibil să o „ascultați în baie”, însă datorită unor schimbări la „baie”, aceasta nu mai este ignorată și poate fi „ascultată în baie”. În schimb formația „!!!” (sau cum o numesc ei – „Chk-chk-chk”) este imposibil să fie „ascultată în baie” chiar și în prezent. Ce am înlocuit prin „a asculta în baie”?

Răspuns: a căuta pe google

* Pentru a vedea răspunsurile selectați spațiile de lângă cuvântul răspuns, ele sunt scrise cu alb.

Acest test a fost creat în baza Manualului de Jocuri Intelectuale Vol.1 creat de către Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Acest costă 144 lei dacă cumpărați la una din librăriile Cartier (Librăria din Hol și Librăria din Centru). Mai multe detalii despre manual vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente