Guvernul a „uitat” să includă bașcanul Găgăuziei în noua componență; Irina Vlah, nemulțumită de proiect

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile au uitat să includă în noua structură a Guvernului funcția de bașcan al Găgăuziei, lucru care a trezit suspiciuni din partea Irinei Vlah.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, o nouă Lege cu privire la Guvern. Documentul asigură cadrul legislativ necesar pentru realizarea reformei administrației publice, lansată de Premierul Pavel Filip. Astfel instituția este formată din prim-ministru, prim-viceprim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri și alți membri stabiliți prin lege organică, lucru cu care bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, nu a fost de acord.

Vlah a cerut explicații autorului proiectului, Iurie Ciocan, care însă declară că „lista este deschisă”, astfel încât în cazul unor eventuale modificări „autoritatea nu va trebui să schimbe legea”.

„În noua componență nu se regăsește bașcanul Găgăuzie. Mi se pare că era corect să fie inclus și bașcanul, deoarece vor fi interpretări”, a declarat Irina Vlah.

De partea cealaltă, Ciocan a dat asigurări că nu este o „scăpare” și că autorii proiectului vor în acest fel să ofere legiuitorului dreptul de a numi și alte persoane în noua structură.

„Intenționat am menționat „și alte persoane”, deoarece legiuitorul este în drept să numească și alte persoane. Nu vorbim doar despre bașcanul Găgăuziei, ci și de preşedintele Academiei de Ştiinţe”, a declarat Ciocan.

„În ceea ce privește Academia de Științe lucrurile stau altfel. De ce să facem din asta o problemă. Aici este loc de interpretări”, a insistat Irina Vlah, adăugând că nu este de acord cu această structură.

În context, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că „noi am venit cu o lege generală”.

Citește și: (DOC) Iată cum va arăta viitorul Guvern, după reforma anunțată de Plahotniuc; Proiectul va fi votat astăzi

Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

De asemenea, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniilor de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, primvice-priministru, vice-priministru și ministru.

O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. În context, Pavel Filip a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...