Prioritatea Ucrainei este aderarea la NATO: Ce lege a adoptat statul vecin în acest sens

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Principiile de bază ale politicii externe a Ucrainei sunt de a aprofunda cooperarea cu NATO în vederea obținerea calității de membru a organizației. Pentru aceasta Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral ucrainean, a adoptat joi un proiect de lege care stabileşte politica externă a Ucrainei şi prevede ca prioritate aderarea ţării la NATO.

Potrivit UNIAN, pentru această decizie au votat 276 din 357 de deputați înregistrați în sala de ședințe. Nu au votat doar fracțiunea deplină a „blocului de opoziție”.

În nota explicativă ataşată documentului, se arată că pe baza acestuia urmează să se facă modificările necesare aderării Ucrainei la NATO atât la Legea referitoare la principiile politicii interne şi externe ale ţării, cât şi la Legea privind securitatea naţională a statului ucrainean.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrei Parubii a remarcat faptul că pentru Rusia este important ca Ucraina să nu adere la NATO. Potrivit lui, „aceasta, într-o oarecare măsură, a dus la agresiunea rusă“ de anexare a teritoriului Ucrainei.

În document se mai subliniază faptul că necesitatea aderării la NATO este demonstrată şi de experienţa unui număr de state vecine ale Ucrainei, pentru care coeziunea a fost „cel mai eficient instrument de asigurare a securităţii şi menţinerii integrităţii şi suveranităţii teritoriale”.

Prim-vicepreședintele Radei Supreme a Ucrainei, Irina Gerashchenko a menționat că „Franța și Germania au făcut cea mai mare greșeală a lor, atunci când nu au furnizat în 2008 Planul de acțiune a Ucrainei pentru aderarea la NATO”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...