Dodon azi, Plahotniuc acum o lună: Nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, stat suveran, ce să facem!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul avizului Comisiei de la Veneția în privința intenției Parlamentului Republicii Moldova privind modificarea sistemului electoral în unul mixt a fost deja transmis autorilor acestui proiect. Despre aceasta a menționat azi, în cadrul unor declarații pentru presă, președintele Igor Dodon, fără a intra în detalii, care a precizat că fiecare propunere este examinată separat, iar „ceea ce poate fi luat în calcul va fi luat”. Totuși, șeful statului a schimbat un pic retorica în această privință, menționând că „nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, stat suveran, ce să facem”. Exact asta spunea, acum o lună, președintele Democrat, Vlad Plahotniuc.

„Examinăm fiecare propunere în parte, fiecare argument de îmbunătățire a acestui proiect. Ceea ce poate fi luat în calcul va fi luat, dar noi vom insista pe votarea proiectului care a fost inițiat de Partidul Socialiștilor la propunerea președintelui țării și vom vota acest proiect. Va avea susținere în Parlament sau nu, vom vedea, dar cel puțin fracțiunea socialiștilor eu sunt ferm convins că va susține cu unele modificări de îmbunătățire, bineînțeles”, a declarat șeful statului pentru jurnaliști.

Vedeți și: Vlad Plahotniuc, avertisment dur către Comisia de la Veneția: N-o să vină nimeni să interzică Moldovei să-și schimbe sistemul electoral

Întrebat dacă ar putea renunța la implementarea acestui proiect în cazul în care avizul va fi unul negativ, Igor Dodon a menționat că avizul nu poate fi negativ sau pozitiv. „Dacă ați văzut acest proiect de aviz, este scris foarte clar că ține de dreptul suveran al statului de a lua o decizie în acest sens și se dau mai multe propuneri de recomandări. Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul, ce propuneri nu pot fi luate în calcul însă nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, stat suveran, ce să facem. Dacă noi vom considera din punct de vedere politic că este corect, și cetățenii așteaptă acest lucru să aprobăm un proiect de lege, acesta sau altul, noi vom merge cu această abordare”, a declarat Igor Dodon.

Este de menționat că marți, Agenția Reuters a scris cu referire la surse din interior că planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova au fost considerate „inoportune” de către experți ai Comisiei de la Veneția. Potrivit agenției, aceste concluzii se conțin într-un document încă nepublicat oficial, pe care Comisia de la Veneția îl va examina pe 16 iunie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...