Ministrul Jizdan explică de ce poliția apără clădirile lui Plahotniuc, chiar și de jurnaliști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Global Business Center, care aparține oligarhulul Vladimir Plahotniuc, este păzită și în prezent, asta după ce poliția a anihilat un grup infracțional, care ar fi planificat asasinarea acestuia. Astfel, zilele trecute o jurnalistă a fost somată să nu fotografieze în preajma clădirii, acțiune care pentru ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, reprezintă un exercițiu de asigurare a „liniştii şi securității pentru toată lumea”.

„Ca poliţie nu protejăm în special unele obiective private sau a cuiva în statul ăsta. Proporţional, asigurăm liniştea şi securitatea pentru toată lumea. Dar atunci când avem cazuri de gen omor la comandă, după procedura penală, se mai întreprind alte acţiuni. Oamenii care erau în preajmă probabil şi au, după lege, dreptul să întrebe un om: Ce faceţi dvstră? De ce fotografiaţi în direcţia…”, a declarat Jizdan într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Citește și: Prime grase pentru poliţiştii care au protejat casa şi birourile lui Plahotniuc în timpul protestului din 24 aprilie

În contextul protestelor din ultimii ani, când poliţia a păzit extrem de atent şi cu multe forţe clădirea GBC, care aparţine lui Plahotniuc, ministrul spune că poliția va proteja orice om și clădirile care aparțin acestuia.

„Eu nu doresc nimănui să fie ţinta agresiunii sau violenţei, dar facem deja abstracţie de interesele politice şi dacă cineva este pornit spre str. Bulgară sau spre hotelul Nobil, sau spre GBC, unde lucrează oameni până la urmă, sunt nişte locaţii unde sunt oameni, sunt locatari, sunt vizitatori. Imaginaţi-vă că poliţia nu este acolo. Ce avea să se întâmple? (…) Ok. Hotelul Nobil are doi bodyguarzi, doi oameni care stau în faţă. Asta-i toată paza lor. Ce fac doi oameni împotriva la câteva mii de oameni care vin? Ce poate să se întâmple cu vizitatorii din interior? Imaginaţi-vă că e venită o familie în R. Moldova din străinătate şi a intrat toată lumea acolo. Cine cunoaşte din oamenii care protestează psihologia maselor? Există doar faza paşnică, când nu există niciun pericol, şi există faza agresivă, atunci când tuturor li s-a ridicat pulsul şi atunci când toată lumea gândeşte un pic altfel. Cine garantează şi cine o să rămână vinovat pentru faptul că nu s-au întreprins măsuri? Cine a rămas până la urmă vinovat că la 7 aprilie nu s-au apărat sediile Parlamentului şi a Preşedinţiei?”, a ma spus ministrul Jizdan.

Citește și: (FOTO) „Circulară” MAI în ajunul protestului din 11 iunie. Polițiștii au sarcina de a stopa toate automobilele din listă

De menționat că, în ajunul protestului societății civile la care și-au declarat participarea și câteva formațiuni politice de opoziție, Ministerul Afacerilor Interne ar fi expediat inspectoratelor raionale o „circulară” cu numerele de înmatriculare ale automobilelor activiștilor raionali ai „Partidului Nostru”, fiind dată comanda de a nu permite acestora deplasarea spre Chișinău. Cel puțin asta susține vicepreședintele formațiunii Nicolae Țipovici prezentând și o listă în acest sens pe care ar fi primit-o de la unii polițiști.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...