„Până în prezent nu a existat o reacţie oficială la adresările noastre cu privire la implementarea acestei hotărâri. Sper mult că acesta nu este o sabotare din partea Guvernului a deciziei legislative”, afirmă deputatul PCRM, Oxana Domenti.

„Această hotărâre nu a fost un moft al Parlamentului, apropo, votată cu unanimitate de către legislativ, ci a fost o necesitate bazată pe analize şi pe factori obiectivi. Noi şi toată lumea aşteptăm ca Guvernul să vină cu o analiză obiectivă a metodologiei de formare a tarifelor şi că decizia cu privire la noile tarife va fi luată în baza unor factori obiectivi şi nu subiectivi”, a mai spus Oxana Domenti.

Serviciul de presă al Guvernului a comuniat pentru IPN că problema ţine de politici sectoriale, de care răspunde Ministerul Sănătăţii, unde Agenţia a expediat o solicitare în scris. Răspunsul va fi publicat îndată ce va sosi.

Proiectul de hotărâre care prevede revizuirea tarifelor pentru serviciile medico-sanitare a fost votat în Parlament pe 6 aprilie. În proiect se menţiona că, în termen de 30 de zile din data adoptării, Guvernul urma să opereze modificări şi ajustări în Metodologia de calculare a tarifelor la serviciile medico-sanitare contra plată. În proiect se mai menţiona că iniţiativa a fost înaintată ţinându-se cont de spectrul limitat al serviciilor incluse în programul unic de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, dar şi de alţi factori care determină populaţia să apeleze la serviciile medicale cu plată.

Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate în luna februarie prin decizie de Guvern, în unele cazuri şi de zece ori. Ministerul Sănătăţii menţiona atunci că argumentele care au stat la creşterea tarifelor sunt sporirea calităţii serviciilor medicale şi a eficienţei tratamentului prin modernizarea tehnologică a spitalelor. Pe de altă parte, în raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătăţii se constată o majorare excesivă şi neargumentată la unele tipuri de servicii medicale.