11:41:40 19.04.2024
Stiri

VIDEO // DEZVĂLUIRILE care îi dau dreptate lui Voronin: Cine dintre liderii AIE-1 era gata să coalizeze cu comuniștii în 2009, în schimbul funcției de premier

Politică 08.06.2017 09:30 Vizualizări10481 Autor: Ziarul National
VIDEO // DEZVĂLUIRILE care îi dau dreptate lui Voronin: Cine dintre liderii AIE-1 era gata să coalizeze cu comuniștii în 2009, în schimbul funcției de premier Europa Liberă


Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, ar fi avut dreptate, atunci când a declarat, cu diferite ocazii, că pe pragul Președinției se „tăvăleau” mulți politicieni pentru a oferi comuniștilor „votul de aur”, după alegerile din 5 aprilie 2009, când comuniștii au obținut 60 de mandate în Legislativ. Tot Voronin a declarat că se purtau discuții prin „golubeatnice” (hulubării - n.r.) vizavi de o eventuală coaliție cu comuniștii, dar el nu ar fi acceptat nicio ofertă.

Voronin nu a oferit niciodată detalii, însă jurnalistul Anatolie Golea a dezvăluit, ieri, la TVR Moldova, că ar fi vorba despre unul dintre liderii Alianței pentru Integrare Europeană - 1, constituită ulterior, și anume despre liderul „Alianaței Moldova Noastră” de atunci, Serafim Urechean.

„În 2009, Serafim Urechean era gata să coalizeze cu PCRM”, a spus Golea, afirmând că, la un moment dat, erau „bătute în cuie” chiar şi candidaturile care urmau a fi votate la funcția de premier și președinte. Astfel, Zianida Greceanîi, pe atunci comunistă, urma să fie votată președinte, fapt care „l-a supărat” pe comunistul de atunci Marian Lupu, iar Alexandru Oleinic de la AMN - în funcția de premier, fiindcă Voronin nu-l accepta pe Serafim Urechean.

Anatol Golea a povestit detalii și de la o ședință a AMN unde a venit Voronin să bată palma. După ce ar fi discutat, Voronin a dispărut de la ședință „vreo trei ore”, apoi a venit și le-a spus celor din AMN că „trebuie să votați pentru țară”, fără a le mai oferi și funcția de premier. Atunci ar fi căzut înțelegerea.

Serafim Urechean nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta aceste declarații, însă acum o lună acesta declara într-o emisiune televizată că Vladimir Voronin era gata să ofere în 2009 și „10 milioane de euro” pentru așa-zisul „vot de aur”, ca Greceanîi să devină președinte al R. Moldova.

Potrivit lui Urechean, comuniștii au făcut atunci eforturi colosale ca să obțină acest vot și să rămână cel puțin încă patru ani la guvernare. „Mie mi-au propus și 10 milioane… Se știe despre asta. Da, da, pentru un vot. Și eu când o să spun cine e cel care negocia la capitolul costului unui vot, atunci o să cazi jos de pe scaun. Eu îți jur”, a spus atunci Urechean.

CITIȚI și Urecheanu vorbește despre funcția de procuror general pe care i-ar fi vândut-o lui Plahotniuc „cu două milioane de euro”

Vedeți declarațiile lui Anatol Golea de la min. 12.00 în video-ul de mai jos:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md