Marsuinul va dispărea, posibil până în 2018, în cazul în care capturile de peşte în habitatul acestor mamifere marine nu vor fi eliminate imediat. Aproape unul din cinci marsuini se încurcă şi mor în năvoade destinate altor specii marine, cum ar fi totoaba, un peşte aflat şi el în pericol critic de dispariţie, care trăieşte tot în Golful California.

Astăzi, comerţul internaţional cu totoaba este interzis în baza Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), dar cererea mare din China pentru vezica sa de înot a dus la o explozie a pescuitului ilegal de totoaba în ultimii ani. Mii de vezici de înot sunt uscate şi scoase ilegal din Mexic, de multe ori prin Statele Unite ale Americii. Pescarii primesc în jur de 4.000 de dolari pentru fiecare pound de vezică de totoaba, echivalentul a jumătate din venitul pe un an din activităţi de pescuit legale. Acest comerţ ilegal coduce în prezent la declinul precipitat al numărului marsuinilor.

WWF este în alertă roşie după un raport recent al Comitetului internaţional pentru refacerea populaţiei de marsuini (CIRVA) a estimat numărul exemplarelor la nu mai mult de 30. În trecut, WWF a ajutat la studierea acestui mamifer marin şi la implementarea măsuri de protecţie cu guvernul mexican şi partenerii locali. De asemenea, în iulie 2016, preşedintele de atunci al Statelor Unite, Barack Obama, şi preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, au anunţat măsuri de cooperare bilaterală pentru a proteja marsuinul de Pacific.