Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.06.2017

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan atenționează Chișinăul cu privire la nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan atenționează Chișinăul cu privire la nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a atenționat Chișinăul că este necesar să respecte avizul Comisiei de la Veneția în privința proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral, sugerând că de aceasta depinde acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro, informează miercuri Radio Chișinău.

Siegfried Mureșan a avut miercuri, 7 iunie, la Bruxelles, o întrevedere cu vicepreședintele parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, anunță europarlamentarul român pe contul său de Facebook.

'L-am primit acum la Parlamentul European pe vicepreședintele parlamentului Republicii Moldova, Iurie Leancă. I-am transmis că așteptăm ca recomandările Comisiei de la Veneția să fie pe deplin implementate de către autorități pentru a putea aloca asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro', a notat Siegfried Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția ar reprezentanta un semnal negativ din partea Chișinăului. 'Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneția și schimbarea intempestivă a legislației electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova', a scris europarlamentarul român, potrivit Radio Chișinău.

Comisia de la Veneția consideră inoportună și riscantă modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui document oficial publicat în presa internațională. În același timp, autoritățile de la Chișinău susțin că vor continua implementarea acestei reforme. Dacă nu va ține cont de opinia Comisiei, Republica Moldova riscă să-și piardă și mai mult credibilitatea în fața partenerilor externi, sunt de părere experții.

Situația privind acordarea celor 100 de milioane de euro, în contextul scandalului legat de modificarea sistemului electoral, a fost dezbătută recent și în Parlamentul European. Atunci s-a luat decizia să se reia discuțiile după avizul Comisiei de la Veneția.

Comisia Europeană a anunțat la începutul acestui an încheierea unui Acord pentru susținerea financiară a Republicii Moldova cu 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane sub formă de granturi, iar 60 de milioane ca împrumut pe termen mediu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus