18:47:39 23.04.2024
Stiri

Cinci propuneri de la PPDA menite să combată economia TENEBRĂ în R. Moldova. „Anual sunt necontabilizate circa 70-90 MILIARDE de lei”

Economie 07.06.2017 19:08 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National
Cinci propuneri de la PPDA menite să combată economia TENEBRĂ în R. Moldova. „Anual sunt necontabilizate circa 70-90 MILIARDE de lei” captură privesc.eu


„Economia tenebră constituie la ora actuală una dintre principalele probleme pentru securitatea economică a R. Moldova. Conform estimărilor experților naționali și internaționali, cota sectorului informal în țara noastră oscilează între 50 și 70% din PIB, ceea ce înseamnă că în circuitul tenebru al economiei anual sunt ascunse și necontabilizate de către autoritățile statale circa 70-90 mlrd. Lei”, a declarat, astăzi, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Năstase, în cazul legalizării acestui substrat economic, bugetul public național ar încasa în fiecare an în formă de impozite, taxe și contribuții minimum 30 miliarde de lei sau aproape încă un buget de stat.

„Consecințele acestui fenomen sunt foarte grave pentru economia națională: pierderi enorme ale bugetului, pensii și îndemnizații sociale foarte mici, corupția imensă, concurența neloială, interesul scăzut al investitorilor, etc.”, a completat vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

PPDA a venit cu un set de propuneri privind combaterea complexă a economiei tenebre, care îmbină stimulente pentru mediul de afaceri legal, deoffshorizarea țării și sancționarea dură a evaziunilor fiscale:

1.Dialogul cu mediul de afaceri legal. Semnarea și realizarea unui acord de colaborare cu mai multe asociații de antreprenori. Ridicarea la nivel legislativ a statutului Comisiilor de Negocieri Colective. Consultarea obligatorie a candidaturilor viceminiștrilor cu asociațiile de resort. Includerea reprezentanților asociațiilor în toate organele de administrare a proiectelor internaționale pe lângă ministere.

2.Deoffshorizarea economiei. Interzicerea activității firmelor off-shore în domeniile strategice ale economiei țării (sectorul bancar, domeniul de asigurări etc.) și introducerea unui impozit special pentru tranzacțiile cu firmele-off-shore.

3. Stimularea businessului legal.

  • Micșorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 6% și reducerea acestor contribuții încă cu 3% pe parcursul următorilor doi ani;
  • Micșorarea cu 2% a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală;
  • Neimpozitarea veniturilor ce asigură minimumul de existență.
  • Micșorarea impozitului pe venit până la 10%.
  • Micșorarea cu 50% cotei impozitului pe venit în următorii 5 ani pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din sfera producției cu condiția că la întreprinderi sunt angajate minimum 3 persoane, iar salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decât salariul mediu pe țară.
  • Introducerea în mai multe ramuri ale economiei (agricultură, comerț, IT etc.) a unui impozit consolidat, care va comasa la maxim numărul impozitelor și taxelor actuale, inclusiv simplificarea evidenței pentru aceste întreprinderi.
  • Interzicerea pentru o perioadă de 2 ani a controalelor de orice tip (cu excepția cazurilor extraordinare) la întreprinderile nou-create, la societățile comerciale la care în ultimii 3 ani a avut loc cel puțin un control.
  • Anularea achitării de către patroni a primelor 5 zile de concediu medical și transferarea gestionării financiare a riscului de incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor la compania de asigurări în medicină.
  • 4. Înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru activitățile economice tenebre, în special pentru achitarea salariilor în plic. Toate sursele acumulate în urma aplicării acestor sancțiuni vor fi destinate plăților sociale.

    5. Desfășurarea unei reforme veritabile a administrației publice centrale cu micșorarea semnificativă a organelor de control, după care toate autoritățile statale abilitate să devină parteneri adevărați ai businessului legal și, totodată, să aplice formula toleranța zero față de antreprenorii care practică economia tenebră.


    Stiri relevante
    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

    20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

    19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md