14:44:36 29.03.2024
Stiri

Klaus Iohannis la CIA: România este un partener VALOROS pentru Statele Unite datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică

Știri 07.06.2017 18:20 Vizualizări1159 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis la CIA: România este un partener VALOROS pentru Statele Unite datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică


Președintele Klaus Iohannis a avut marți, în cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, o întrevedere cu conducerea CIA, prilej cu care a abordat, în discuțiile cu directorul acestei instituții, Mike Pompeo, subiecte precum combaterea terorismului, solidaritatea transatlantică sau stabilizarea Afganistanului, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat citat de caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, șeful statului a transmis apreciere pentru „excelenta și complexa colaborare dintre CIA și partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere și sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întărește și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două țări”.

Klaus Iohannis a arătat că România este „un partener valoros” pentru Statele Unite, „în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce privește amenințările hibride de pe flancul estic al NATO”.

Discuțiile dintre președintele României și directorul CIA au avut loc în contextul în care Klaus Iohannis efectuează o vizită în SUA, prilej cu care a fost premiat cu distincția „Light Unto Nations” din partea Comitetului American Evreiesc, șeful statului urmând a-și încheia vizita vineri cu o întrevedere cu președintele american, Donald Trump, fiind primul lider UE și NATO din Europa Centrală și de Est care va fi primit de Trump la Casa Albă.

În discuțiile cu șeful CIA, Iohannis a arătat că România înțelege să acționeze „inclusiv prin servicii de intelligence” ca un furnizor de securitate pentru a contribui la eforturile internaționale în acest sens.

„Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, și un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), amenințarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum și stabilizarea Afganistanului”, se mai arată în comunicat.

După cum precizează aceeași sursă, conducerea CIA a apreciat cooperarea cu serviciile de profil din România.

„Conducerea CIA a evidențiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate“, adaugă comunicatul menționat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md