MAI și PG ignoră probele lui Usatîi din documentarul privind dosarele la comandă și tarifele procurorilor corupți. „Nu pot servi drept probe”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Afacerilor Interne și Procuratura Generală ignoră dovezile prezentate de politicianul Renato Usatîi în cadrul filmului documentar „Moldova. Teritoriul fărădelegii”. După două zile lucrătoare de la difuzarea unor imagini, capturi, documente și înregistrări audio care confirmă implicarea conducătorilor unor instituții de forță în acte de corupție, cele două instituții nu au luat nicio atitudine. Mai mult, potrivit unui răspuns oferit pentru Independent.md, „aceste materiale nu pot servi drept dovezi veridice”.

Solicitați de Independent.md pentru a afla dacă instituțiile de forță s-au autosesizat sau au inițiat vreun proces pe cazul celor prezentate în filmul documentar realizat de președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, reprezentanții serviciilor de presă din cadrul MAI și Procuraturii Generale au răspuns după multe apeluri că nu au inițiat nimic.

Eugen Roșca, specialist în cadrul Serviciului de Presă al Procuraturii Generale a redirecționat reporterul Independent.md la un articol dat ieri de către o altă instituție de presă, unde procurorul general Eduard Harunjen a calificat cele menționate în filmul documentar drept „prostii”, amintind despre faptul că Renato Usatîi este o persoană aflată în conflict cu legea și anunțată în căutare prin intermediul Interpol. Asta chiar dacă în filmul său, președintele „Partidului Nostru” probează faptul că dosarul în urma căruia a fost anunțat în căutare pe linia Interpol a fost pornit din considerente politice și prezintă un act al Interpol în care se arată că organizația închide accesul organelor de forță moldovenești la fișierele în care figurează numele lui Renato Usatîi.

La fel, solicitată de Independent.md, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a menționat că „aceste materiale nu pot servi drept dovezi veridice, atâta timp cât acestea nu sunt probate și nu au un caracter demonstrativ nu avem un temei legal pentru a ne autosesiza în urma publicării lui în surse mass media și rețele”. La fel, reprezentanta MAI a menționat că în adresa instituției „nu au fost expediate careva materiale care ne-ar determina să inițiem o anchetă”.

Este de menționat că, acum doi ani, mai mai mulți activiști ai „Partidului Nostru”, printre care și viceprședintele formațiunii Nicolae Țipovici, dar și activistul Corneliu Moraru din Edineț, au fost cercetați penal după ce pe Internet au apărut capturi ale unor presupuse discuții pe Facebook și Viber. Atunci instituțiile de forță s-au autosesizat, chiar dacă acele „discuții” s-au dovedit a fi false.

Amintim că în dimineața zilei de ieri președintele „Partidilui Nostru”, Renato Usatîi, a publicat filmul documentar „Moldova. Teritoriul fărădelegii”. Documentarul cu o durată de peste 3 ore, include documente, convorbiri telefonice, inclusiv probe audio și relatează despre cât costă fabricarea unui dosar penal în Republica Moldova și ce tarife percep procurorii corupți de orice nivel pentru aceste „servicii”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...