Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cui atribuie Lavrov meritul de…

Cui atribuie Lavrov meritul de a fi scăpat Moldova de restricții din partea F. Ruse după scandalul „diplomatic”

„Rusia ar fi putut să alunge toți gasterbeiterii moldoveni” din F. Rusă, „dar nu a făcut-o”, susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov în contextul scandalui generat de decizia autorităților de la Chișinău de a expulza cinci diplomați ruși de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit agenției informaționale regnum.ru, Serghei Lavrov a făcut această declarație, aflându-se la o universitate din Kaliningrad.

Potrivit sursei citate, șeful diplomației ruse a precizat că Federația Rusă nu a avut o reacție mai dură la expulzarea diplomaților, deoarece ar fi ajuns la un consens la acest subiect cu Igor Dodon.

Drept răspuns, am cerut ca și cinci diplomați moldoveni să părăsească teritoriul Federației Ruse, dar nu voi ascunde faptul că mulți colegi au fost tentați să introducă măsuri mult mai severe, inclusiv restricții privind activitatea migranților de muncă din Moldova, lucru care ar fi foarte trist”, a declarat ministrul rus de Externe, care a precizat că la un consens, Vladimir Putin a ajuns cu Igor Dodon în cadrul întrevederii de la Sankt Petersburg.

Trebuie să înțelegeți că este foarte greu să tolerezi la nesfârșit aceste înjosiri. Poporul nostru este răbdător și milos, iar aceste calități rămân în vigoare, doar că el este și mândru, gata să se apere, atunci când se încearcă fals a genera o reacție adversă”.

Potrivit sursei citate, printre diplomații ruși declarați persona non grata în R. Moldova se numără și membrii delegației rusești din Comisia comună de control care conduce operațiunile de pacificare pe Nistru.

„Ei permanent discută și rezolvă problemele legate de garantarea siguranței pe linia comună de frontieră dintre transnistria și Moldova. Au luat și i-au alungat. Această comisie nu va putea funcționa. Permanent sunt interzise zboruri în spațiul aerian al transnistriei, cer să fie respectate anumite cerințe”, susține Lavrov, citat de regnum.ru.

Lavrov a mai declarat că ideea nu ar aparține Chișinăului, care nu ar avea libertate de a acționa. „Noi înțeleg foarte bine cine vrea să ne certe cu vecinii. În anumite situația, la fel ca în Ucraina, s-a reușit. O bună parte a țării a fost poziționată pe o not antirusească”, a precizat ministrul rus.

La 29 mai, autoritățile R. Moldova au declarat drept persona non grata cinci diplomați ruși. Drept răspuns, la 31 mai, autoritățile de la Kremlin au dispus ca și cinci diplomați moldoveni să fie expulzați de pe teritoriul F. Ruse.