20:34:43 25.04.2024
Stiri

Germania: Consiliul de miniștri aprobă retragerea militarilor germani de la baza turcă de la Incirlik. Trupele şi avioanele de recunoaştere, în mişcare

Știri 07.06.2017 14:48 Vizualizări8737 Autor: Ziarul National
Germania: Consiliul de miniștri aprobă retragerea militarilor germani de la baza turcă de la Incirlik. Trupele şi avioanele de recunoaştere, în mişcare


Cabinetul cancelarului german Angela Merkel a decis, miercuri, să retragă trupele şi avioanele de recunoaştere germane din baza turcă de la Incirlik, după ce oficialii turci au refuzat să permită accesul în bază pentru membrii Parlamentului german, informează site-ul Bloomberg.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a făcut anunţul oficial. Trupele vor fi mutate în Iordania, iar planul va fi elaborat în colaborare cu partenerii Germaniei din NATO, în următoarele săptămâni. Totuşi, acţiunea ar putea să dureze două luni.

Oficialul german a mai precizat că avioanele de recunoaştere au reprezentat o parte importantă a operaţiunilor împotriva Stat Islamic, dar o pauză de două sau trei luni ar avea mai mult un efect simbolic decât practic.

270 de militari germani se află în baza aeriană de la Incirlik, în apropierea graniţei cu Siria, pentru a susţine campania împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis că o delegaţie parlamentară germană ar putea vizita baza NATO din oraşul Konya, dar a precizat că nu e încă posibilă o vizită la baza aeriană de la Incirlik, din sudul Turciei. Turcia a blocat mai multe cereri din partea unor parlamentarilor germani pentru accesul în bază.

Relaţiile bilaterale dintre aliaţii NATO Germania şi Turcia s-au deteriorat după ce Berlinul a acordat azil politic unor oficiali militari turci suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din 2016.

În trecut, Germania le-a interzis politicienilor turci să se adreseze expaţilor în cadrul unor mitinguri pentru organizarea referendumului de extindere a prerogativelor prezidenţiale. În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania de "tactici naziste". Berlinul şi-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la tendinţa de guvernare autoritară în Turcia.

Germania este cel mai important partener comercial al Turciei, importurile germane crescând anul trecut cu aproape 7%, la 15,4 miliarde de euro, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md