Schimbarea la față a Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aşa cum era de aşteptat, s-a reconfigurat majoritatea parlamentară de la Chişinău, iar la sfârşitul săptămânii trecute, la propunerea preşedintelui parlamentului, Andrian Candu, Iurie Leancă a fost votat vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Modul în care a fost votată propunerea democraţilor seamănă izbitor cu felul în care a trecut Legea votului uninominal acum două săptămâni – ambele solicitări au întrunit 52 de voturi.

Se vede astfel că democraţii lui Vlad Plahotniuc şi popularii lui Leancă, precum şi fugarii din PLDM au acum majoritate, dar Plahotniuc are ocazia să înfăptuiască mult visata reformă a guvernului. De câteva luni se încearcă o regândire a Executivului de la Chişinău, care presupune comasarea mai multor ministere, astfel încât să se ajungă la un cabinet cu şase ministere.

Nistor Grozavu, din arest – primar interimar al Chişinăului

După ce a arestat toată conducerea capitalei Moldovei, Plahotniuc şi-a dat seama că urmează să fie învins într-o viitoare competiţie electorală pentru Primăria Chişinăului de către opoziţia neparlamentară, cel mai probabil de Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr. Astfel că, printr-o minune greu de explicat chiar şi de către avocaţii făptuitorului, viceprimarul Nistor Grozavu, învinuit în dosarul parcărilor cu plată, a fost eliberat din arestul la domiciliu şi va fi cercetat sub control judiciar.

Magistraţii de la Curtea de Apel au acceptat recursul avocaţilor edilului, iar omul, senin, la ieşirea din casă, a declarat că este pregătit să preia interimatul Primăriei Chişinăului.

Minune judecătorească sau nu, eliberarea lui Grozavu schimbă situaţia juridică a administraţiei capitalei, în sensul că proaspătul eliberat îşi reia atribuţiile de viceprimar şi, automat, devine primar interimar, blocând eventualele alegeri la primăria capitalei.

Tardiva redescoperire a adevărului din Moldova

Săptămâna trecută, peisajul mediatic din Republica Moldova a fost uşor zguduit de un editorial al profesorului Dan Dungaciu, de la Bucureşti, care publică pe portalul adevarul.md un material intitulat „Binomul Plahotniuc-Dodon. Cronica unei manipulări de stat“. Textul este foarte corect, de altfel, dar ceea ce i-a surprins pe cunoscătorii vieţii politice de la Chişinău a fost că Dungaciu a descoperit acum binomul Plahotniuc-Dodon şi faptul că există o manipulare a opiniei publice din Europa şi, mai ales, din România cu privire la relaţia oligarhului cu preşedintele Dodon; fapt foarte interesant, Plahotniuc nu mai este, brusc, salvatorul Moldovei, ci, mai mult, pentru domnia sa, a devenit… oligarh.

Această schimbare de viziune a profesorului Dungaciu vine exact la câteva zile după ce liberalii lui Mihai Ghimpu au părăsit coaliţia de guvernare şi tabăra lui Plahotniuc ca urmare a arestării primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Ieşirea din amnezie a profesorului Dungaciu

Din păcate pentru Moldova, aceasta se întâmplă prea târziu. Toamna trecută, probabil copleşit de sarcina de consultant al lui Ghimpu, Dungaciu bătea studiourile de televiziune din România, unde ne manipula cu abordări geostrategice, nesuflând o vorbă atunci despre pericolul binomului, despre adevărata miză a alegerilor prezidenţiale dintre Maia Sandu şi Igor Dodon, ascunzând-o opiniei publice din ţara noastră, căci adevărata bătălie din toamna trecută din Republica Moldova era, de fapt, una împotriva oligarhului Plahotniuc. Expertul în politici regionale avea procupări ce serveau interesului lui Plahotniuc. Nu pot să uit cum, invitat în studioul Digi24, unde trebuia să le explice românilor ce se întâmplă în Moldova, a bătut câmpii jumătate de oră pe tema „Cine l-a retras pe Andrei Năstase?”, lăsând să se înţeleagă că acesta este omul Moscovei. Sper că acum profesorul Dungaciu înţelege că onorariul pe care l-a primit pentru consultanţa de la Chişinău nu avea rolul de a cumpăra expertiza lui în consultanţă politică, ci, mai degrabă, pentru a-i cumpăra influenţa la Bucureşti a expertului în strategii regionale Dan Dungaciu, membru în comisia prezidențială pentru elaborarea Proiectului de țară.

Cristian Cobuz, cotidianul.ro


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...