Acuzații grave la adresa CEC: Protejează PD, care trebuie să verse la bugetul de stat 29 milioane de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Majoritatea membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC) protejează Partidul Democrat (PD), care a încălcat repetat legea privind finanțarea partidelor politice, în condițiile în care suma donațiilor cash a depășit 29 de milioane de lei, bani care, conform legii, trebuie să fie transferați la bugetul de stat. Acuzații în acest sens vin din partea membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care anunță că au expediat o scrisoare instituțiilor internaționale, care oferă suport tehnic Comisiei, prin care informează despre acțiunile instituției.

Lidera PAS Maia Sandu declară că unii membri ai CEC protejează PD în condițiile în care suma donațiilor în bani cash a depășit cu mult suma stabilită conform legii, iar acum Comisia încearcă să găsească soluții pentru a scuti PD de plata acestor bani la bugetul de stat.

„Unii membri ai CEC încearcă să protejeze PD, în situația în care acesta a încălcat legea, iar CEC nu cere să fie aplicate sancțiuni așa cum prevede legea. Noi transmitem astăzi o scrisoare tuturor instituțiilor internaționale, care oferă suport tehnic CEC, cerând în acest fel ca instituția să își respecte angajamentele. PD a depășit cu 29 de milioane de lei suma donațiilor în bani cash, iar această sumă trebuie să fie transferată la bugetul de stat. În loc să ceară transferarea acestor bani, CEC încearcă să găsească soluții pentru a scuti PD de această plată”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

La rându său juristul Sergiu Litvinenco a precizat că PD este protejat de un număr de 5 membri ai CEC, care asigură majoritatea în luarea deciziilor.

Citește și: Rapoarte financiare eronate la CEC: PDM trebuie să restituie statului peste 29 de milioane de lei

Secretarul general al PAS, Igor Grosu, acuză instanțele de judecată și CEC de o „acțiune concertată” de a scuti PD de obligația de a vărsa la bugetul de stat 29 de milioane de lei, bani necesari pentru „implementarea reformelor inițiate tot de PD”.

„În cadrul ultimelor ședințe ale CEC am asistat la încercări de a scoate basma curată PD din istoria cu 29 de milioane de lei, bani care conform legii trebuie să fie transferați la buget. În cazul PD-ului, CEC foarte virulent și cu argumente banale se eschivează de la cererea aplicării sancțiunilor. În cazul PSRM privind finanțarea din Bahamas, CEC se face că nu se întâmplă nimic. S-a spălat pe mâini trimițând actele la CNA. În schimb, în cazul PAS, deși noi am recunoscut 2 transferuri în sumă de 100 de mii de lei de la o entitate juridică, în campania prezidențială din 2016, CEC pune presiuni”, a declarat Grosu.

Mai mult acesta, cere CEC să facă publice datele privind suma exactă a banilor care trebuie să fie restituiți statului, în condițiile în care „toți au fost puși într-o oală, însă în cazul PD este vorba de 29 de milioane de lei, iar în cazul PAS de 260 de lei”.

Conform raportului „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2016”, prezentat de Asociația Promo‑LEX, 8 formațiuni politice riscă a fi sancționate și/sau obligate să verse în bugetul de stat sau să restituie donațiile încasate în numerar, peste plafonul stabilit (actual 5.050 lei), în cuantum total de 30.423.862 lei.

PDM ar trebui să verse în bugetul de stat sau să restituie o sumă record de 29.076.000 lei, urmat la mare distanță de PL care ar urma să verse la buget sau să restituie 458.548 lei, PN – 441.350, PCRM – 214.550 lei, PPDA – 169.700 lei, PPEM – 24.300 lei, PSP – 23.950 lei, PSRM – 15.464 lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...