Dionis Cenușa: Problema nu este numai că s-a revenit la Cuciurgan, dar că s-a făcut într-un mod netransparent

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Economiei anunță că începând de azi, Republica Moldova va procura o parte din energia electrică de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, asta în condițiile în care la începutul lunii aprilie, Compania de stat „Energocom” a semnat un contract de achiziție a curentului electric cu un operator din Ucraina. Decizia este considerată „stranie” și „netransparentă” de către expertul Dionis Cenușă de la Centrul Analitic Independent „Expert Grup.”

Potrivit expertului, decizia este una netransparentă, chiar dacă de la bun început se cunoștea că furnizorul ucrainean nu va putea asigura necesarul de energie pentru Republica Moldova.

„Este o decizie adoptată în mod subit pentru opinia publică. Deși „Energocom” este o întreprindere de stat, supravegheată de Ministerul Economiei și a purtat negocieri cu Centrala Electrică de la Cuciurgan imediat după finalizarea concursului oficial, iar asta este o decizie mai puțin transparentă și care nu va fi înțeleasă pe deplin de partenerii europeni care au insistat pe crearea unui mecanism transparent privind achiziția energiei electrice în Republica Moldova”, a declarat Cenușă în cadrul unei emisiuni de la Europa Liberă.

Expertul mai spune că „riscul ca Ucraina să nu livreze energie suficientă Republicii Moldova exista de la bun început”, însă „Energocomul” a câștigat concursul, „având deja aranjamente cu furnizorul din Ucraina”. „Compania „Energocom” a participat la concurs nefiind în totalitate eligibilă pentru asta. Nu este producător. Deci, nu putea asigura necesarul Republicii Moldova, iar asta era o fereastră deschisă pentru a restabili Cuciurganul în schema energiei electrice”, spune expertul.

În opinia acestuia, problema nu este că Republica Moldova va cumpăra energie de la Centrala de la Cuciurgan, ci „contractul care a fost negociat într-un mod netransparent și fără un concurs public”, astfel „Energocom” poate stabili contracte cum consideră de cuviință.

Ministerul Economiei anunța ieri că „Energocom” va procura, începând cu 7 iunie curent, o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 USD/MWh.

Autoritățile anunță că, decizia de negociere și semnare a contractului de procurare a energiei electrice încă cu un partener a fost luată de SA „Energocom” în rezultatul evaluării situației energetice pe piața din regiune, ofertei de preț mai avantajoase, precum și în scopul diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor țării și consolidării securității energetice a Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...