Un Oficial al Casei Albe a declarat că preşedintele SUA a făcut la apel la "unitate în regiune pentru a combate extremismul".

"Mesajul său a fost că avem nevoie de unitate în regiune pentru a combate ideologia extremistă şi finanţarea terorismului", a spus un oficial de la Casa Albă agenţiei de presă Reuters.

Anterior, liderul de la Casa Albă a subliniat că iniţiativa Arabiei Suadite de a izola Qatar ar putea marca "începutul sfârşitului ororii terorismului".

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis luni să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.Qatar neagă cu fermitate sprijinirea islamismului radical. Emirul din Kuweit este mediatorul în litigiu, iar preşedintele Turciei şi-a oferit sprijinul, spunând că izolarea şi sancţiunile nu vor rezolva criza."Pe durata vizitei mele recente în Orientul Mijlociu, am transmis că nu mai trebuie finanţată ideologia radicală. Liderii de stat au arătat cu degetul Qatarul. Mă bucur să văd că vizita din Arabia Saudită, cu regele şi reprezentanţii a 50 de ţări, are efecte pozitive. Au spus că vor avea o abordare fermă în ceea ce priveşte finanţarea extremismului, iar toate trimiterile indicau Qatarul. Poate că acest moment va însemna începutul sfârşitului pentru oroarea terorismului", a scris Donald Trump pe contul său de Twitter.

Preşedintele american a lăsat de înţeles că decizia celor şase ţări arabe este justificată, deşi Qatarul este un aliat al Statelor Unite şi găzduieşte o bază militară americană.

Situaţia din regiune s-a răsfânt în preţul petrolului care a explodat, iar turismul şi transportul maritim au fost grav afectate, în timp ce supermarketurile din Qatar au rămas fără mărfuri.