02:40:41 25.04.2024
Stiri

Chișinăul RECUNOAȘTE că reluarea procurărilor de energie de la Cuciurgan este o mână întinsă Tiraspolului

Economie 07.06.2017 10:40 Vizualizări2638 Autor: Ziarul National
Chișinăul RECUNOAȘTE că reluarea procurărilor de energie de la Cuciurgan este o mână întinsă Tiraspolului


Reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan este un pas în direcţia reintegrării ţării. Astfel explică autorităţile de la Chişinău revenirea la vechile contracte în domeniul energetic, după ce o scurtă perioadă Republica Moldova a exportat energie electrică doar din Ucraina. Explicaţiile au fost oferite în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, scrie trm.md, care citează IPN.

„Prin acest pas, noi am depăşit agravarea situaţiei în relaţiile cu Transnistria”, a declarat Ambasadorul cu misiuni special al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ion Stăvilă.

Declaraţii similare a făcut şi viceprim-ministrul Reintegrării, Gheorghe Bălan. Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, consideră însă că nu era obligatorie reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan pentru soluţionarea diferendului transnistrean.

„Chişinăul trebuie să-i facă pe transnistreni să accepte realităţile. Trebuie să-i încurajăm pe agenţii economici care s-au înregistrat în dreapta Nistrului şi desfăşoară o activitate legală şi să-i taxăm pe acei care desfăşoară activităţi ilegale, inclusiv de contrabandă, profitând de regimul separatist”, a spus ex-ambasadorul.

Amintim că Republica Moldova a reluat, din 5 iunie curent,achizițiile de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, după ce acum două luni a încheiat un contract cu o companie din Ucraina. Acum, aceasta livrează R. Moldova doar 30% din consumul necesar, iar „MoldGRES” din stânga Nistrului - 70%.

SA „Energocom” a explicat această revenire prin faptul că „MoldGRES” a revenit asupra ofertei din aprilie și a propus un preț mai avantajos la energia electrică. Pe de altă parte, experții afirmă că, astfel, R. Moldova continuă să acumuleze datorii la gazele naturale și să finanțeze regimul separatist de la Tiraspol.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md