Consiliul ar putea vota rezoluţia săptămâna viitoare, arată France Presse.

Aşa-numitelor ţări G5 — Ciad, Niger, Burkina Faso, Mali şi Mauritania — au acceptat în martie să constituie o forţă de 5000 de militari pentru misiunea din zona aridă din vestul Africii. Cartierul general ar urma să fie în Mali, dar sub comandă independentă de misiunea MINUSMA a Căştilor Albastre, trupele ONU desfăşurate în Mali din 2013. 

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a anunţat luni în Mali că UE a aprobat un ajutor de 50 de milioane de euro pentru înfiinţarea noii forţe din sahel. În zona aridă din vestul Africii s-au format în ultimii ani grupări jihadiste, dintre care unele legate de Al-Qaida sau de Statul Islamic. Statele europene, în special Franţa, consideră că dacă nu sunt combătute, astfel de organizaţii pot ameninţa Europa, arăta Reuters cu ocazia vizitei în zonă a reprezentantei Bruxellesului.

Franţa a intervenit în 2013 pentru respingerea militanţilor care au ocupat nordul Mali în 2012. Cu toate acestea, rebelii continuă să atace forţele de securitate şi civilii din Mali şi din ţările vecine. Mali a fost prima ţară din afara Europei vizitată preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după ce a fost ales. El a reafirmat luna trecută angajamentul Parisului în regiune şi a făcut apel la Germania şi alte state europene să suplimenteze ajutoarele militare şi pentru dezvoltare destinate Africii.