Presa: Comisia de la Veneţia nu este acord cu schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

Planul Republicii Moldova de schimbare a sistemului electoral pentru alegerile parlamentare, din vot pe liste în vot uninominal, este “nepotrivit”, au concluzionat experţii pentru drepturile omului din cadrul Comisiei de la Veneţia, potrivit unui document prezentat pe site-ul agenţiei Reuters citat de Mediafax.

Potrivit concluziilor, care nu au fost făcute publice în mod oficial, experţii consideră că există riscul ca noul sistem electoral propus să fie susceptibil la o influenţă nejustificată din partea intereselor politice sau de afaceri.

Comisia electorală centrală ar putea fi supusă influenţei politice atunci când va implementa reforma propusă. Având în vedere aceste preocupări şi având în vedere consultarea limitată şi consensul necesar pentru reformarea sistemului electoral, o astfel de schimbare fundamentală în actualul context politic din Moldova este nepotrivită”, se arată în documentul consultat de Reuters.

În acest moment, Republica Moldova îşi alege componenţa Parlamentului în baza unui sistem de reprezentare proporţională. Transformarea sistemului electoral din vot pe liste în vot uninominal ar însemna ca alegătorii vor vota direct pentru un candidat din districtul lor.

Susţinătorii proiectului spun că ideea unor parlamentari care să reprezinte anumite circumscripţii ar îmbunătăţi legătura dintre Parlament şi alegători. Oponenţii susţin că este vorba despre o încercare de a folosi sistemul electoral în favoarea Partidului Democrat.

Republica Moldova are un acord comercial cu Uniunea Europeană, iar Guvernul de la Chişinău a anunţat că doreşte o integrare în UE. Pe de altă parte, preşedintele Igor Dodon consideră că moldovenii ar trebui să se concentreze pe consolidarea unei legături cu Rusia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.