Sebastian Ghiță, audiat din nou în regim de conferință video. ÎCCJ a eliberat un nou mandat pe numele fostului deputat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România a emis un nou mandat de arestare a fostului deputat Sebastian Ghiță. De această dată este vorba despre dosarul Ponta-Blair, în care omul de afaceri este acuzat că și-a plătit un loc de parlamentar. Ghiță, aflat în Serbia, a fost audiat astăzi de două ori prin videoconferință.

Potrivit presei române, decizia judecătorilor nu este definitivă. Procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventivă pentru Ghiță și în acest dosar.

Ghiță a fost audiat prin videoconferință în dosarul Ponta-Blair și pe 22 mai, când ședința secretă de la instanța supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocații din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiță, au susținut că abia au studiat dosarul fostului deputat și nu au avut timp să își pregătească apărarea. În aceste condiții, magistrații au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanța din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferință. Această audiere era programată inițial pe 17 mai, dar Ghiță a refuzat atunci să dea declarații, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.

Ministerul Justiției arăta, săptămâna trecută, că au fost formulate de către instanțele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferință a omului de afaceri Sebastian Ghiță. Astfel, Ghiță ar urma să mai fie audiat prin videoconferință și pe 8 iunie, în baza unei cereri a Tribunalului Prahova.

Omul de afaceri Sebastian Ghiță – reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie și plasat apoi în arest preventiv – a fost eliberat pe 26 mai pe cauțiune, în baza unei decizii a Curții Supreme din Serbia, după depunerea unei cauțiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiță i-a fost reținut pașaportul și i s-a interzis să părăsească Belgradul.

Când a fost prins de autoritățile sârbe, Ghiță avea permis de conducere și buletin de Slovenia și era împreună cu fratele său. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...