Numărul șomerilor NU scade: Peste 70 de mii de persoane sunt în căutarea unui loc de muncă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mii de oameni din Republica Moldova continuă să rămână fără locuri de muncă. Numărul șomerilor, estimat conform definiției Biroului Internaţional al Muncii a fost de 75,8 mii, fiind practic la nivelul trimestrului I 2016 (74,4 mii). Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbații – 65,2% din total șomeri şi persoanele din mediul urban – 56,6%.

Rata şomajului la nivel de ţară a înregistrat în primul trimestru a aceluiași an valoarea de 6,3%, fără modificări semnificative fată de trimestrul I a anului trecut (6,2%).

Rata şomajului la bărbaţi a fost de 8,0% iar la femei – de 4,5%. Disparităţi semnificative au fost înregistrate între medii: 7,2% în urban, față de 5,4% în rural. În rândul tinerilor (15-24 ani) rata șomajului a constituit 12,7%. În categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut valoarea de 11%.

Potrivit BNS, populația economic activă a Republicii Moldova a constituit 1201,6 mii persoane, fără modificări esențiale față de trimestrul I 2016.

Disparităţi importante pe sexe şi medii în cadrul persoanelor economic active nu s-au înregistrat: ponderea bărbaților a fost puțin mai înaltă în comparație cu cea a femeilor, iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost aproape egală cu ponderea din mediul urban.

Populaţia ocupată a constituit 1125,7 mii persoane, fără modificări semnificative față de trimestrul I a anului trecut. Ca şi în cazul populaţiei economic active, nu au fost înregistrate disparităţi pe sexe, iar ponderea persoanelor ocupate din mediul rural a fost mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...