17:06:54 18.04.2024
Stiri

„RECENSĂMÂNT”: În R. Moldova ar urma să fie numărați COCOSTÂRCII

Social 06.06.2017 16:00 Vizualizări1936 Autor: Ziarul National
„RECENSĂMÂNT”: În R. Moldova ar urma să fie numărați COCOSTÂRCII Foto: Laurențiu Petrencu
Cocostârc alb (Ciconia ciconia)


Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) din R. Moldova intenționează să numere toate cuiburile de cocostârci existente în R. Moldova și cheamă toți entuziaștii și iubitorii de păsări să participe la acest „recensământ”.

Pe o platformă creată special de SPPN urmează a fi stocate toate datele care țin de localizarea geografică a cuiburilor, precum și alte detalii, cum ar fi suportul pe care se află, starea cuibului, numărul de pui etc.

Acest instrument va permite monitorizarea de lungă durată a avifaunei din Republica Moldova, spun autorii inițiativei.

„Recensământul cuiburilor de cocostârc vine în sprijinul recensămintelor internaționale efectuate periodic și care acoperă întreg arealul de răspândire al cocostârcului (Ciconia ciconia). Datele colectate și stocate pe platforma online ne vor permite estimarea unui număr real de cuiburi prezente în țară, dar și estimarea abundenței acestei specii în Republica Moldova. La o primă etapă, este absolut necesar să identificăm locațiile cuiburilor, pentru ca ulterior să le monitorizăm cu mai mare ușurință, să estimăm numărul de perechi cuibăritoare și să numărăm an de an puii”, se arată într-un comunicat de presă al SPPN.

Persoanele interesate de acest lucru, indiferent de vârstă sau de ocupație, pot să facă asta prin intermediul chestionarelor on-line, răspunzând la întrebările de acolo.

Cu ajutorul datelor indicate, se va crea o hartă interactivă, accesibilă tuturor celor interesați să fie la curent cu situația cocostârcului în Republica Moldova.

Anterior, în R. Moldova erau câteva sute de perechi cuibăritoare, apreciere bazată pe observațiile efectuate de oamenii de știință.

Potrivit SPPN, în Germania cuibăresc în jur de 3 000 de cocostârci, în Austria 318 și în Franța 30. În Belgia și Suedia cocostârcii nu cuibăresc deloc. Pe de altă parte, în Ucraina cuibăresc 30 000, în Belarus în jur de 10 000, în Estonia, Bulgaria și România – câte aproximativ 5 000 perechi în fiecare țară. Cel mai mare număr de cocostârci de pe continentul european a aparținut Poloniei, cu 30 000 – 40 000 de perechi de cocostârci. Dar chiar și aici numărul lor a început să scadă comparativ cu anii `80 ai secolului trecut, fapt pus pe seama intensificării agriculturii și industriei, utilizării pesticidelor, desecarea zonelor umede sau deteriorarea calității râurilor mici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md