Ministerul Transporturilor a transmis primii aproape 480 de km de drumuri locale în gestiunea autorităților locale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Raioanele Telenești, Rezina, Edineț și Florești au primit în gestiune primii 476 km de drumuri locale. Despre aceasta informează Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor potrivit căruia transmiterea în gestiune a drumurilor locale ar fi o premieră.

Procedura a fost demarată în contextul implementării prevederilor Legii Fondului Rutier și Legii privind finanțele publice locale, modificate recent, care reglementează transmiterea drumurilor locale la balanța autorităților publice locale (APL) de nivelul II cu finanțare din Fondul rutier, conform numărului de kilometri administrați către APL de nivelul I, calculate proporțional numărului populației, în cuantum de 50% din volumul total al taxei pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

În conformitate cu Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, procesul de transmitere a drumurilor locale urmează să finalizeze în august 2017. Până atunci, toate consiliile raionale și municipale din republică vor prelua în gestiune totală circa 3500 de km de drumuri locale.

Pentru efectuarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor locale transmise, din Fondul Rutier, vor fi repartizate în acest an, mijloace financiare în sumă de circa 350 mln. de lei.

De menționat că, MTID a demarat această reformă în scopul excluderii factorul politic din procesul de repartizare a mijloacelor financiare din fondul rutier și asigurarea eficientizării întreținerii și reparației drumurilor de importanță locală prin descentralizare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...