Rusia refuză să-și achite contribuția la Consiliul Europei, în legătură cu conflictul din Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a anunțat marți că refuză să achite către Consiliul Europei (CoE) suma de 11 milioane de euro, adică o treime din contribuția sa anuală, din cauza restricțiilor ce i-au fost impuse în legătură cu conflictul din Ucraina, transmite DPA.

„Finanțarea anuală este în etape. A treia rămasă pentru sfârșitul anului nu mai este transferată”, a declarat președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de media de stat.

Delegația rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a pierdut mare parte din drepturi, inclusiv dreptul de vot, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Consiliul Europei, a cărui misiune este de a veghea la respectarea drepturilor omului, democrației și statului de drept pe continent, a menționat că Moscova a mai lansat în trecut amenințări similare.

„Azi nu e prima dată când citim asta în presa rusă”, a remarcat pentru DPA purtătorul de cuvânt al CoE, Daniel Hoeltgen. Acesta a adăugat că, „totuși, nu putem confirma că autoritățile ruse au informat Consiliul Europei” în acest sens.

Rusia a anexat Crimeea, care găzduiește o importantă bază navală rusă, și și-a acordat sprijinul — cel puțin verbal — rebeliunii separatiste din unele zone din estul Ucrainei, ca represiuni după înlăturarea de la putere a președintelui prorus al acesteia, pe fondul unor ample proteste prooccidentale.

Moscova a denunțat un puci susținut de Occident la Kiev în anul 2014. De curând, estul Ucrainei a intrat în cel de-al patrulea an de confruntări armate între rebelii proruși și trupele ucrainene, conflict soldat cu aproape 10.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014, la o lună după anexarea Crimeii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...