Tinerii s-au cunoscut online pentru că făceau parte dintr-un grup de Facebook de studenţi proaspăt admişi administrat de reprezentaţi ai Universităţii Harvard. Câţiva studenţi şi-au făcut mai târziu un grup privat. Acolo ei postau glume legate de viol, Holocaust, de abuzul copiiilor din Mexic. Unul dintre ei a publicat un mesaj prin care compara spânzurarea unui copil mexican cu „timpul pentru pinata”.

Reprezentanţii de la Harvard le-au trimis e-mailuri studenţilor care au postat materiale ofensive pe grupul respectiv de Facebook şi le-au cerut să dezvăluie fiecare imagine pe care au trimis-o. Peste aproximativ o săptămână, Hardvard a anuluat ofertele de admitere a cel puţin 10 dintre tineri.

Purtătorul de cuvânt de la Harvard, Rachel Dane, a spus că nu comentează nimic. Nimeni dintre reprezentaţii universităţii nu a explicat decizia de anulare a admiterii studenţilor, menţionând că nu vor comenta public despre situaţii private.

Conform politicii renumitei universităţi, Harvard poate retrage dreptul tinerilor admişi dacă sunt puse la îndoială onestitatea, maturitatea şi caracterul moral al studenţilor. Reacţia online a fost, în mare, una pozitivă. Au exista însă şi voci care se întreabă dacă nu cumva reprezentaţii Harvard au mers prea departe cu această măsură.