Republica Moldova revine la energia electrică de la Cuciurgan. Expert: Datoria Moldovei la gaz va crește

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

SA „Energocom” va procura, începând cu 7 iunie curent, o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 USD/MWh.

Autoritățile anunță că, decizia de negociere și semnare a contractului de procurare a energiei electrice încă cu un partener a fost luată de SA „Energocom” în rezultatul evaluării situației energetice pe piața din regiune, ofertei de preț mai avantajoase, precum și în scopul diversificării surselor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor țării și consolidării securității energetice a Republicii Moldova.

„La sfârșitul lunii martie curent, în urma examinării ofertelor prezentate de DTEK Trading” (Ucraina) și Centrala Electrică de la Cuciurgan, SA „Energocom” a semnat cu compania ucraineană contractul de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, achitând 50,2 USD/MWh. Ulterior semnării contractului dat, Centrala Electrică de la Cuciurgan a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, mai mic decât prețul achitat de S.A. „Energocom” în prezent”, anunță ministerul Economiei într-un comunicat.

Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse.

Potrivit estimărilor specialiștilor din sectorul energetic, diversificarea surselor de procurare a energiei electrice va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală.

Expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Sergiu Tofilat, spune însă că livrarea energiei electrice de la Centrala Termoelectrică de la Kuciurgan consumatorilor din Republica Moldova, nu va face decât să crească datoria Moldovei la gaz.

„E foarte grav, din câteva motive: În primul rând, va creşte datoria la gaz. Apoi, Ministerul Economiei impune consumatorii din Moldova să finanţeze regimul separatist. Noi achităm şi costul gazului din care este produsă energia, iar aceşti bani ajung direct în aşa-numitul buget transnistrean. Totodată, se încalcă recomandările Secretariatului Comunităţii Energetice din UE, care prevăd excluderea furnizorilor de energie care nu plătesc materia primă (în cazul dat MoldGRES nu plăteşte gazul). Însă această redomandare a fost exclusă de Ministerul Economiei”, se arată într-un mesaj al expertului, care explică modalitate în care va crește datoria la gaz și concluzionează că aceasta se va ridica lunar la suma de 228 de milioane de lei.

„Pentru fiecare kWh de energie procurat de la MoldGRES, datoria la gaz va creşte cu 1,20 lei. Dacă vom procura 70% din energie de la ei (270 x 70% = 190 mln kWh lunar), datoria la gaz va creşte cu 228 mln lei lunar”, mai spune expertul Sergiu Tofilat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...