Ţara noastră se situează în rândul ţărilor cu o stare medie a păcii, înregistrând un scor de 1,9. Indexul a urmărit o scală de la 1 la 5, cu 1 ca fiind cel mai paşnic loc din lume, iar 5 - cel mai puţin paşnic. 

La acest capitol, al păcii interne, înregistrăm o creştere faţă de anul 2016, când ocupam locul 64 la nivel mondial. 

Islanda rămâne cea mai paşnică ţară din lume, păstrându-şi prima poziţie ocupată în urmă cu 9 ani, în 2008. Statul nord-european este urmat în clasament de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria şi Danemarca. 



La polul opus se situează Siria, care rămâne cea mai periculoasă ţară din lume, alături de Afganistan, Irak, Sudanul de Sud şi Yemenul. 


Dintre vecinii ţării noastre, România se află pe locul 25, iar Ucraina – tocmai pe locul 154, printre cele mai periculoase state din lume.

Faţă de situaţia din 2016, şase dintre cele nouă regiuni ale lumii şi-au îmbunătăţit situaţia, cea mai mare evoluţie a fost înregistrată în America de Sud. 

În ceea ce priveşte Europa, raportul arată o creştere a populismului şi a politicilor anti-instituţionale, care pot fi asociate cu deteriorarea libertăţii de informare, nivelurilor corpuţiei, acceptării drepturilor omului.