16:38:17 25.04.2024
Stiri

USR cere SUSPENDAREA ajutorului financiar promis Chișinăului și se SOLIDARIZEAZĂ cu cetățenii care sunt împotriva modificării sistemului electoral

Politică 06.06.2017 10:30 Vizualizări1822 Autor: Ziarul National
USR cere SUSPENDAREA ajutorului financiar promis Chișinăului și se SOLIDARIZEAZĂ cu cetățenii care sunt împotriva modificării sistemului electoral


Partidul Uniunea Salvați România (USR) își manifestă solidaritatea și susținerea față de cetățenii R. Moldova care protestează împotriva modificării sistemului electoral.

„Proiectele legislative adoptate servesc intereselor grupului restrâns al deputaților PD (cotat cu 2,6-4% în sondaje) și liderului acestuia, oligarhul Vlad Plahotniuc (rating negativ de 96-98%). După ce au capturat instituțiile statului, au încercat să denigreze în mass-media aservită societatea civilă autentică și au intimidat jurnaliști de investigație, falșii pro-europeni din jurul PD organizează acum un asalt final asupra regimului politic din R. Moldova. Schimbarea sistemului electoral reprezintă unica șansă ca aceștia să rămână la putere și după alegerile din 2018. Implementarea unui nou tip de scrutin are totodată menirea de a limita accesul opoziției politice autentic pro-europene în Parlament”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii parlamentare din România.

Cei de la USR consideră că demersurile PD nu corespund intereselor reale ale cetățenilor R. Moldova, care se luptă cu sărăcia extremă. „R. Moldova este astăzi un stat capturat. Prin băncile și sistemul de justiție din R. Moldova au fost spălate 20 de miliarde dolari, bani ai mafiei rusești, iar din sistemul bancar moldovenesc a dispărut 1 miliard de dolari. Pentru recuperarea banilor și identificarea autorilor jafului nu au existat demersuri eficace ale justiției, deși guvernul de la Chișinău și-a asumat prin Acordul de Asociere încheiat cu UE implementarea unor reforme structurale”.

În același context, conducerea USR crede că „eforturile europene ale României nu vor fi complete până când R. Moldova nu i se va alătura UE”.

„În aceste zile, mai mult ca oricând R. Moldova are mai multă nevoie de sprijin de la București. Un prim demers în acest sens ar fi suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova. La 15 mai 2017, Parlamentul European a votat pentru amânarea acordării unui împrumut de 100 de milioane de euro asistență financiară pentru R. Moldova, ca urmare a deciziei majorității parlamentare de a schimba sistemul electoral și a asaltului organizat asupra instituțiilor de justiție, presă și a organizațiilor neguvernamentale.

Un al doilea demers pe care UE, dar și România trebuie să-l facă este să evite să se lase angrenate în falsele dispute geopolitice dintre Guvernul de la Chișinău și președintele pro-rus Igor Dodon, care de fapt își împart rolurile într-o regie perfectă.

Solicităm Guvernului, Președinției și Parlamentului să nu abandoneze R. Moldova într-un moment atât de important, să nu o trimită în sfera de influenţă a Rusiei, prin subvenționarea unor falși pro-europeni care nu respectă regulile minimale ale bunei guvernări, democrației și statului de drept”, se mai arată în comunicatul USR.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md