UE contribuie financiar la o forță de securitate africană: 50 de milioane de euro pentru combaterea terorismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană a promis luni o contribuție de 50 de milioane de euro pentru înființarea unei forțe multinaționale împotriva grupurilor islamiste din sahel, informează Reuters.

Într-un comunicat dat publicității în timpul vizitei în Mali a reprezentantei UE pentru politica externă Federica Mogherini, Uniunea a precizat că ajutorul este destinat așa-numitelor țări G5 — Ciad, Niger, Burkina Faso, Mali și Mauritania.

„Stabilitatea și dezvoltarea regiunii sahel sunt esențiale nu doar pentru Africa, ci și pentru Europa. Suntem vecini, iar ceea ce se întâmplă pe unul din continentele noastre are efecte pe celălalt”, a declarat Mogherini, citată în comunicat.

În zona aridă din vestul Africii s-au format în ultimii ani grupări jihadiste, dintre care unele legate de Al-Qaida sau de Statul Islamic. Statele europene, în special Franța, consideră că dacă nu sunt combătute, astfel de organizații pot amenința Europa.

Anul trecut, țările din sahel au propus înființarea unor unități speciale a câte aproximativ 100 de soldați bine instruiți, care ar urma să fie desfășurate în zonele unde se știe că acționează radicalii islamiști. Aceste unități ar fi complementare forțelor armate regulate, misiunii ONU de menținere a păcii în Mali și operațiunii franceze Barkhane, în cadrul căreia sunt desfășurați în G5 circa 4000 de militari.

Franța a intervenit în 2013 pentru respingerea militanților care au ocupat nordul Mali în 2012. Cu toate acestea, rebelii continuă să atace forțele de securitate și civilii din Mali și din țările vecine. Mali a fost prima țară din afara Europei vizitată președintele Franței, Emmanuel Macron, după ce a fost ales. El a reafirmat luna trecută angajamentul Parisului în regiune și a făcut apel la Germania și alte state europene să suplimenteze ajutoarele militare și pentru dezvoltare destinate Africii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...