(foto) La USMF a fost inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală

usmf
Foto: usmf.md

Astăzi, în premieră, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a inaugurat Centrul Universitar de Reabilitare Medicală. Evenimentul a fost consacrat Anului Nicolae Testemițanu.

„Având statutul de centru model, acesta va participa activ în elaborarea politicii de recuperare și reabilitare în conformitate cu politica și Strategia de dezvoltare a sistemului național de sănătate” a menționat rectorul universității Ion Ababii, care a mai spus că pentru funcționarea acestuia vor fi puse în practică cunoștințele și experiența țărilor dezvoltate economic, cum ar fi Belgia, Luxemburgul, țările baltice, Germania.

Potrivit site-ului universității, astăzi, în cadrul noului Centru de Reabilitare, s-a deschis și un Centru de instruire în medicină tradițională chineză, grație guvernului chinez care anterior a investit și în deschiderea Centrului de Medicină Tradițională Chineză.

Cu o suprafață totală de circa  1200 m², Centrul Universitar de Reabilitare Medicală dispune de cabinete pentru kinetoterapie, electroterapie, terapie ocupaţională, terapie manuală, acupunctură, fitoterapie. De asemenea, aici sunt amenajate două săli pentru masaj și trei cabinete pentru hidroterapie.

De serviciile Centrului vor beneficia persoanele cu dereglări funcţionale ale sistemului musculo-scheletal, ale sistemului nervos central şi periferic, ale sistemului cardiovascular și ale celui respirator ș.a. Instituția va acorda servicii de reabilitare în regim de ambulatoriu, fapt ce va reduce durata de spitalizare a pacienților în staționar şi va contribui la economisirea surselor financiare. Totodată, aici vor fi create condiții optime pentru efectuarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul reabilitării medicale. Centrul va putea primi zilnic cca 80 de pacienți.

Centrul va conlucra cu diverse instituții medicale, precum: Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Spitalul Republican al Asociației Curativ-Sanatoriale și de Recuperare, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie ș.a.

Photo Credit: usmf.md
Photo Credit: usmf.m
Photo Credit: usmf.md
Photo Credit: usmf.md
Photo Credit: usmf.md
Photo Credit: usmf.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente