Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
05.06.2017

Peste 400 mii de țigarete de contrabandă, reținute într-o operațiune a serviciilor specializate ale Vămii

Ofițerii serviciilor specializate ale Vămii au deconspirat o schemă de contrabandă cu produse de tutungerie în proporții deosebit de mari. Țigaretele erau procurate din Ucraina și urmau a fi comercializate în spațiul comunitar, Republica Moldova fiind utilizată ca țară de tranzit.

Pe acest caz au fost reținuți doi cetățeni ai Republicii Moldova, care activau în calitate de șoferi la o companie de transport română. Urmare a demersului înaintat de către organele de anchetă,  în privința acestora a fost aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile, iar unitățile de transport au fost indisponibilizate până la elucidarea tuturor circumstanțelor producerii faptei incriminate.
Potrivit informațiilor deținute de către ofițerii serviciilor operative ale Vămii, persoanele intenționau să acționeze conform unei scheme prestabilite, prin care unul dintre ei traversa postul vamal doar cu mărfurile indicate în actele de însoțire (produse alimentare de proveniență ucraineană, în asortiment), iar în cazul în care nu era supus controlului fizic, acesta își informa complicele despre eventuala posibilitate de traversare a camionului în care erau disimulate țigaretele.

Primul suspect, care avea rolul de antemergător, a fost reținut în postul vamal Giurgiulești în dimineața zilei de 2 iunie a.c. În cadrul verificărilor, patrupedul antitabac a alertat inspectorul chinolog asupra spațiului din podeaua compartimentului marfar al autocamionului, care era destinat transportării ilicite a produselor de tutungerie.

Imediat după reținerea acestuia, ofițerii serviciilor specializate ale Vămii au solicitat intervenția Echipelor Mobile pentru a identifica în trafic celălalt autocamion. La doar o oră diferență, în proximitatea or. Vulcănești, inspectorii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal au identificat și stopat cel de-al doilea autocamion, care a fost escortat la postul vamal Giurgiulești pentru verificări.

Astfel, în cadrul controlului inițiat, patrupedul Serviciului Vamal a semnalat prezența produselor de tutungerie în podeaua compartimentului marfar, fiind luată decizia demontării spațiului indicat. În continuare, în urma numărării pachetelor extrase, a rezultat o cantitate totală de 441 000 de țigarete, mărcile ”Marlboro”, ”Kent” și ”Winston”, cu timbre de acciz ale Ucrainei.

Pe cazul dat a fost inițiat un dosar penal conform art. 248 alin. (5) lit. b,d) al CP al RM ”Contrabanda”. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 3 la 10 ani. Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus