Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Conversații „desenate” în photoshop și…

Conversații „desenate” în photoshop și fotografii cu emailurile lui Usatîi făcute în zona GBC

Astăzi, 5 iunie, pe un blog proaspăt creat, intitulat „balabolnews.wordpress.com”, au apărut mai multe capturi de ecran despre care autorul blogului spune că ar fi conversațiile lui Renato Usatîi cu diverse persoane, purtate prin aplicațiile de mesagerie WhatsApp și Viber. Analizând însă respectivele capturi de ecran, reiese că acestea nu sunt autentice, ci au fost create într-un program de editare a imaginilor. Astăzi, pe același blog, au apărut și mai multe imagini cu discuțiile purtate de Usatîi prin email și din care rezultă că primarul de Bălți, care acum se află la Moscova, ar colabora cu serviciile speciale din Federația Rusă. Detaliile salvate în proprietățile fotografiilor cu emailurile lui Usatîi arată că acestea au fost făcute în zona clădirii Global Business Center (GBC), care aparține lui Vlad Plahotniuc și unde acesta-și are biroul.

Inițial, „hackerii” au publicat mai multe capturi de ecran care ar fi reprezentat convorbirile lui Renato Usatîi purtate prin Viber și WhatsApp. Printre „interlocutorii” lui Usatîi s-ar fi numărat și foștii deputați comuniști Grigore Petrenco și Alexandr Petkov. Analizând detaliile acestor capturi însă vedem că ele au fost create în Photoshop, un program de editare a imaginilor.

Totodată, au apărut și mai multe fotografii cu corespondența prin email a lui Renato Usatîi din care ar rezulta că primarul de Bălți este implicat în tentativa de omor asupra bancherului Gherman Gorbunțov și că ar fi colaborator al serviciilor de informații rusești. Deși de această dată fotografiile nu au mai fost create în Photoshop, din detaliile imaginilor rezultă că acestea au fost făcute cu un telefon Google Pixel în sediul sau în imediata apropierea a clădirii GBC din str. Dimitrie Cantemir, care aparține lui Plahotniuc.

Usatîi a negat veridicitatea materialelor făcute publice de pe conturile sale de WhatsApp și Viber, spunând că acestea au fost trucate.