Expert de la București: „Demonstrațiile pe care le face Procuratura de la Chișinău mi se par pentru ochii presei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Demonstraţiile pe care le face Procuratura de la Chişinău nu reprezintă o luptă reală cu fenomenul corupţiei, dar sunt doar pentru ochii presei şi ai corespondenţilor străini, consideră scriitorul şi comentatorul politic de la Bucureşti, Răzvan Voncu.

Potrivit expertului român, atât timp cât nu există garanţii că Procuratura este integral independentă din punct de vedere politic, nu poate fi vorba de o luptă anticorupţie eficientă. Mai mult, acesta spune că îi este greu să creadă că numai Vlad Filat se face vinovat pentru furtul miliardului de dolari din sistemul financiar bancar moldovenesc.

„Chiar și într-o țară nou înființată în urmă cu 26 de ani, fără structuri stratificate în timp, fără tradiția unor controale și a unor verificări, dispariția unui miliard de dolari nu se poate face fără foarte multe aprobări. Îmi vine foarte greu să cred că numai Vlad Filat, care a plătit pentru asta, este cel care a dat toate aprobările, în numele tuturor instituțiilor. Evident că sunt foarte mulți oameni care au fost implicați în această dispariție, sunt destui oameni care au profitat, iar arestarea lui Vlad Filat, condamnarea lui seamănă mai degrabă cu pedepsirea unui țap ispășitor, nicidecum cu o luptă împotriva corupției”, a declarat Răzvan Voncu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit comentatorului român, lupta împotriva corupţiei nu ar trebui să se limiteze la pedepsirea unor oameni dovediţi ca fiind vinovaţi de corupţie, dar trebuie să vizeze şi recuperarea prejudiciului.

„Nemaivorbind de faptul esențial că lupta împotriva corupției nu ar trebuie să se limiteze, nici în România, nici într-o altă țară la pedepsirea unor oameni dovediți ca fiind vinovați de corupție, ci ea trebuie să vizeze și recuperarea prejudiciului, ceea ce până acum în Republica Moldova, după știința mea, nu s-a întâmplat deloc. Iar afacerea cu furtul miliardului nu e decât una dintre foarte multele afaceri de corupție pe care presa de la Chișinău înainte de toate le-a developat de-a lungul acestor 26 de ani de independență. Este suficient să vezi cum arăta economia și societatea Republicii Moldova în momentul independenței și cum arată astăzi. Îți dai seama cât s-a furat, câte averi, câte poziții s-au construit pe baza corupției, fără ca vreo persoană implicată să fie întrebată într-un fel sau altul de justiție cum a ajuns la această avere sau cum a ajuns la această poziție. Deocamdată demonstrațiile pe care le face parchetul de la Chișinău, Procuratura, mi se par simple demonstrații pentru ochii presei, pentru ochii corespondenților străini, nu o reală luptă împotriva corupției”,a mai declarat expertul român.

În ceea ce ține de arestarea edilului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, acesta spune că „atâta timp nu există garanţii că Procuratură este integral independentă din punct de vedere politic, cât timp există în presa de la Chişinău semnale serioase credibile că ea se află sub influenţa unui sau unor personaje, în exterior există suspiciuni”.

„Pe de altă parte, iarăşi este evident că unele dintre aceste măsuri care s-au luat nu ar trebui să se limiteze la o arestare preventivă, după care să nu urmeze nimic… Ar trebui să urmeze un proces, ar fi trebuit să fie făcut mult mai devreme”, a mai spus Răzvan Voncu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...