Reprezentantul permanent al Moldovei la ONU, deschide cărțile privind rechemarea sa de urgență

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentantul Permanent al Moldovei la ONU, Vlad Lupan, rechemat recent de urgență la Chișinău, a ajuns azi la ultima zi de muncă în funcția pe care a deținut-o în ultimii ani. Acesta susține că a aflat din știri despre rechemarea sa și își exprimă regretul pentru faptul că, după plecarea sa, cel mai „probabil vor urma alte evoluții”. Diplomatul dă de înțeles că locul său de la New York ar trebui guvernării pentru a porni un proiect de rezoluție privind neutralitatea Moldovei, și nu exclude că poate fi vorba despre un joc.

„Am avut o perioadă interesantă de muncă, a fost o experiență unică într-un organism universal, cu plusurile și neajunsurile sale, unde am avut onoarea să promovez integritatea teritorială a Republicii Moldova, să negociez aspecte de politici în migrație, controlul armamentelor și necesități de dezvoltare, dar și să aud de două intervenții personale despre mine ale unui oficial străin și a unui moldovean, atunci când vorbeam de integritate teritorială sau pericolul pretențiilor teritoriale de către un stat mic. Activând în diplomație din 1996, am petrecut ultimii 5 ani pe linia întâi a politicii internaționale. În acest timp am avut impresia că acasă unii și-au închipuit că discuțiile sau chiar luptele geo/politice se duc doar la Chișinău. Alții nu. Dar, după rechemarea mea urgență, despre care, din păcate, am aflat din știri și fără opțiuni, probabil vor urma alte evoluții”, a menționat Vlad Lupan într-o postare pe Facebook.

Diplomatul admite că „posibil a existat o așa nevoie de locul acesta din New York”, inclusiv „ca să fie pornit acel proiect de rezoluție privind neutralitatea R. Moldova, pregătit demult”. „Cine, cu cine și „de dragul cui?” sunt întrebări la care veți răspunde singuri, vedeți și mai sus…, că până acum toată neutralitatea constituțională nu a ajutat. În linii foarte mari și exagerate, Austria și-a negociat neutralitatea în schimbul siguranței și prosperității în Europa – noi cui o „cadonăm”, gratis?”, se întreabă Vlad Lupan, menționând că „nici Adunarea Generală ONU, nici Consiliul de Securitate ONU nu poate garanta(!) vreo neutralitate, oricâte rezoluții ar fi propuse”

„Garanții așa rezoluții nu dau, securitate nu oferă. ONU și nu doar ONU nu are mecanisme de garantare a neutralității, după cum arată istoria. Nu aș exclude că ar urma și un joc de-a propunerea rezoluției și opoziție acesteia (sau nu, cine știe – good cop/bad cop). Oricum, le urez actorilor să nu se convingă pe ei înșiși și pe cei naivi în aceasta și alte apariții pentru publicul local și international”, a conchis Reprezentantul Permanent al Moldovei la ONU, rechemat la Chișinău.

Este de menționat că acum cinci ani și jumătate, în momentul numirii sale în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU, în noiembrie 2011, Vlad Lupan era deputat în Parlament ales din partea Partidului Liberal. Rechemarea sa a fost anunțată de către ministrul de Externe, Andrei Galbur, la finele lunii aprilie, cu doar o lună înainte de decizia PL de a părăsi alianța de guvernare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...